ßßß
6 łyżek oleju słonecznikowego lub 85 g masła(dałam olej)280 g mąki1 łyżka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sodyszczypta soli115 g drobnego cukru2 jajka250 ml jogurtu1 łyżeczka ekstraktu z wanilii150 g mrożonych malin(dałam świeże)Na kruszonkę:50 g mąki35 g masła, w kawałkach25 g drobnego cukruPiekarnik nastawiamy na 200 st C. Przygotowujemy foremkę na 12 muffin(natłuszczamy lub wykładamy papilotkami).Przygotowujemy kruszonkę. Umieszczamy mąkę w misce, dodajemy masło i palcami łączymy mąkę z masłem, aż do powstania okruchów. Mieszamy z cukrem i odstawiamy.Na muffiny, mieszamy razem przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Mieszamy z cukrem.Jajka umieszczamy w oddzielnej misce, lekko ubijamy, po czym ubijamy z jogurtem, olejem i ekstraktem waniliowym. Robimy dołek w mieszance mącznej i wlewamy mokre składniki oraz dodajemy maliny. Delikatnie mieszamy, tylko do momentu połączenia składników. Masę przekładamy do foremki. Każdą muffinę posypujemy kruszonką, lekko ją dociskając.Pieczemy ok 20 minut. Pozostawiamy przez 5 minut w foremkach, po czym podajemy ciepłe lub studzimy na kratce.Przepis z książki " 1001 cupcakes, cookies & other tempting treats "