Wykonanie
Ostatnio dużo eksperymentuje z
cukinią, ponieważ mam jej trochę w spiżarce. U mojej mamy na ogrodzie był w tym roku wysyp
cukinii i za każdą wizytą u niech otrzymuję ją w podarku. Z
cukinii robiłam już różnego rodzaju placki, używałam jako nadzienia do tarty jednak nigdy nie robiłam z niej babeczek. Przepis na muffiny na słono podpatrzyłam u Eksperymentalnie.com .Składniki:190 g
mąki pszennej70 g roztopionego
masła1
jajko170 ml
mleka1 łyżeczka
proszku do pieczenia1
cukinia80 g
sera feta1 ząbek
czosnku1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
ziół prowansalskichroztrzepane
jajko do posmarowania
olej do posmarowania foremekWykonanie:
Cukinię obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić i odcisnąć nadmiar płynów.
Ser feta pokroić w kostkę,
czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.W misce wymieszać
mąkę,
proszek do pieczenia,
sól ( 1 łyżeczka) i
zioła prowansalskie. W drugim naczyniu roztrzepać
jajko z
mlekiem i roztopiony, ostudzonym
masłem. Mokre składniki przelać do suchych i wymieszać. Dodać
czosnek,
cukinię oraz
ser feta. Ponownie wymieszać.Foremki do babeczek ( ja użyłam silikonowych foremek) wysmarować
olejem i nałożyć do nich ciasto – do 2/3 wysokości foremek, bo babeczki urosną w czasie pieczenia. Po wierzchu posmarować roztrzepanym
jajkiem. Piecz w temperaturze 180 st. C. przez 30 minut.