ßßß
Ostatnio dużo eksperymentuje z cukinią, ponieważ mam jej trochę w spiżarce. U mojej mamy na ogrodzie był w tym roku wysyp cukinii i za każdą wizytą u niech otrzymuję ją w podarku. Z cukinii robiłam już różnego rodzaju placki, używałam jako nadzienia do tarty jednak nigdy nie robiłam z niej babeczek. Przepis na muffiny na słono podpatrzyłam u Eksperymentalnie.com .Składniki:190 g mąki pszennej70 g roztopionego masła1 jajko170 ml mleka1 łyżeczka proszku do pieczenia1 cukinia80 g sera feta1 ząbek czosnku1 łyżeczka soli1 łyżeczka ziół prowansalskichroztrzepane jajko do posmarowaniaolej do posmarowania foremekWykonanie:Cukinię obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić i odcisnąć nadmiar płynów. Ser feta pokroić w kostkę, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól ( 1 łyżeczka) i zioła prowansalskie. W drugim naczyniu roztrzepać jajko z mlekiem i roztopiony, ostudzonym masłem. Mokre składniki przelać do suchych i wymieszać. Dodać czosnek, cukinię oraz ser feta. Ponownie wymieszać.Foremki do babeczek ( ja użyłam silikonowych foremek) wysmarować olejem i nałożyć do nich ciasto – do 2/3 wysokości foremek, bo babeczki urosną w czasie pieczenia. Po wierzchu posmarować roztrzepanym jajkiem. Piecz w temperaturze 180 st. C. przez 30 minut.

