Wykonanie
Krokiety z farszem z
kurczaka i
suszonych grzybów robię prawie zawsze, kiedy gotuję
wywar z kurczaka. Wtedy
mogę ugotować pyszną zupę, a na drugie danie przyrządzić krokiety. Obiad z głowy na dwa dni.Dzisiejsze krokiety są bardzo tradycyjne, ale lubię też krokiety ze
szpinakiem . Takie nadziewane naleśniki to pyszne danie, które można przygotować wcześniej. Gdy przyjdzie
pora na obiad wystarczy je zamoczyć w
jajku, obtoczyć w
bułce i zrumienić na patelni. Zapraszam na obiad!

Składniki: na 12 krokietówCiasto naleśnikowe300 ml
mąki2
jaja1 łyżeczka
soli500 ml
mleka2 łyżki
olejuFarsz z
kurczaka500 g
mięsa z gotowanego
kurczaka, waga bez kości150 g
białej kapusty1
cebula10 g
suszonych grzybów2 łyżki posiekanej
natki pietruszki3 łyżki
śmietanki1 łyżka
olejusól i
pieprz do smakuPanierka200 ml
tartej bułki3
jajka, roztrzepane i lekko posolone
olej do smażeniaWykonanie:
Suszone grzyby zalej wrzątkiem na 10 minut. Odlej
wodę, pokrój w kostkę.
Białą kapustę pokrój na drobno. Obierz i pokrój w drobną kostkę
cebulę.Na rozgrzanym
oleju zeszklij
cebulę, po czym dodaj
kapustę. Smaż dopóki
kapusta nie będzie miękka. Podlej
wodą od czasu do czasu.Na drugiej patelni usmaż
grzyby wraz z
pietruszką.
Mięso kurczaka zmiel maszynką do
mięsa. Dodaj
grzyby z
pietruszką,
cebulę z
kapustą,
śmietankę i zrób farsz. dopraw
solą i
pieprzem.Z podanych składników zrób ciasto naleśnikowe. Na
malej patelni usmaż 12 naleśników. Na każdy naleśnik nałóż farsz, zawiń brzegi i
zwiń w rulon.Zamocz krokieta w
jajku, a
potem obtocz w
bułce. Smaż powoli na
oleju, aby krokiety ładnie się zrumieniły, po obu stronach.Podawaj krokiety z
ketchupem.

Polecane przepisyKrokiety ze
szpinakiem i
fetaKoreańskie naleśniki w skandynawskim wydaniuNaleśniki z
batatówAmerykańskie pancakes z
malinami i
jagodami