Wykonanie
Wszyscy znamy krokiety i nie są dla nas żadną nowością, chociaż dla mnie jeszcze pewien czas temu to była nowość, gdyż w domu nie stanowiły one części naszego menu, do chwili gdy zaczęłam je sama robić. Kto dał mi przepis na krokiety? No właśnie nikt :) któregoś dnia po prostu stwierdziłam, że je można tak zrobić, przystąpiłam do realizacji i wyszły całkiem smaczne :) Teraz robie je z różnymi farszami np. tu podanym mięsnym, a także z gryczano –
pieczarkowym, czy kapuściano –
pieczarkowym, ale swojego czasu wymyśliłam też sajgonko – krokieciki . Może krokiety są czasochłonne, ale warto je zrobić, gdyż przyrządzone w domu są o niebo lepsze, niż te kupowane w sklepach, a w dodatku można je zamrozić i
mieć na „czarną godzinę” :)Naleśniki:3
jajka3 szklanki
mleka2 ¼ szklanki
mąkiFarsz:50-60dag ugotowanego
mięsa (dowolnego, ja użyłam
karkówki)1- 2
cebule2
jajkaOk. 1 łyżeczka
soliPieprzDodatkowo:1-2
jajkaBułka tarta*
Olej do smażenia* Jeśli nie należycie do fanów
bułki tartej, możecie panierować krokiety w samym
jajku, wówczas powstanie na nich delikatna panierka, również pyszna.Do wysokiego naczynia, wlewamy
mleko, dodajemy
jajka i stopniowo
mąkę. Wszystko razem mieszamy trzepaczką, do chwili gdy pozbędziemy się mącznych grudek. Naleśniki pieczemy na teflonowej patelni, bez dodatku
oleju. Jeśli naleśniki przywierają nam do patelni, możemy pod pierwszy naleśnik dać niewielką ilość
oleju (około ½ łyżeczki). Z kolejnymi naleśnikami nie powinno już być problemu. Po upieczeniu wszystkich naleśników przyrządzamy nadzienie :)
Ugotowane
mięso i
cebulę mielimy razem maszynką. Następnie dodajemy
sól,
pieprz i
jajka. Jeśli
mięso jest zbyt suche możemy dodać do niego trochę rozpuszczonego
masła.Naleśniki faszerujemy i składamy w koperty lub roladki.
Następnie panierujemy w rozmąconym
jajku i
bułce tartej, po czym pieczemy na rozgrzanym tłuszczu.
Pamiętajcie by panierowane krokiety piec na gorącym tłuszczy, gdyż położenie na zimny może sprawi, że panierka zacznie nam odpadać.
Krokiety można podawać z barszczem,
bulionem lub same. Dobrze też je zrobić w większej ilości i zamrozić, wówczas możemy je odmrażać, gdy tylko przyjdzie nam na nie ochota lub gdy potrzebujemy coś na szybki obiad :)
R E K L A M A