Wykonanie

"Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogom" - głosi przysłowie.Śniadanie jest uważane przez dietetyków za posiłek najważniejszy dla zdrowia – ma dostarczać energii, co po nocnej przerwie jest bardzo istotne. Mimo licznych apeli wielu z nas nie ma czasu, aby regularnie jeść śniadanie. A przecież można łatwo temu zaradzić. Przykładem jest moje ekspresowe i eleganckie danie. Połączyłam przyjemne z pożytecznym, czyli wysoką wartość odżywczą i doskonały smak z ekspresowym przygotowaniem porannego posiłku.Składniki:muffinki (12 sztuk)1 szklanka
mąki pszennej pełnoziarnistej1/2 szklanki
mąki żytniej (może być inna)2 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody1
jajko4 łyżki
jogurtu naturalnego3 łyżki
brązowego cukruszczypta
soli1/4 szklanki
oliwyziarna do dekoracji (
siemię lniane, biały
sezam,
słonecznik łuskany)masa serowa250 g
sera białego chudego3 łyżki
serka mascarpone5 łyżek
serka homogenizowanego waniliowego1 łyżka
cukru pudrusałatka owocowa1
mango100 g
truskawek100 g
borówek amerykańskich2
kiwi2
pomarańcze1
granatlistki
miętyPrzygotowujemy masę
serową.
Ser przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce (sito o bardzo drobnych oczkach), najlepiej dwukrotnie. Dodajemy do niego
serek homogenizowany i
mascarpone oraz
cukier. Całość mieszamy dokładnie. Mus
serowy dzielimy na dwie części.W dużej misce roztrzepujemy ze sobą
jajko,
oliwę i
jogurt. W osobnej łączymy
mąki,
proszek do pieczenia,
sodę,
sól,
kakao i
brązowy cukier. Stopniowo wlewamy mokrą mieszankę do suchej, cały czas miksując ciasto.Do foremek nakładamy łyżeczkę ciasta, następnie płaską łyżeczkę nadzienia
serowego i znów ciasto
kakaowe (całość powinna sięgać do 3/4 wysokości foremki). Wierzch posypujemy ziarnami.Pieczemy muffiny 20 minut w temperaturze 180*C.Wszystkie
owoce myjemy dokładnie. Obieramy
kiwi,
pomarańcze i
mango ze skórki. Czysty miąższ kroimy w kosteczkę.
Truskawki również kroimy. Staramy się, by kostki były podobnych rozmiarów. Wyjmujemy ziarenka z
granatu i układamy je na dnie przeźroczystej szklanki. Następnie układamy warstwę
mango,
kiwi i
borówki amerykańskiej.
Owoce przykrywamy 3 łyżkami musu
serowego. Układamy na nim
pomarańczę i
truskawki. Wierzch dekorujemy masą
serową i listkami
mięty.


