Dzisiaj pierwszy dzień lata, choć pogoda za oknem wcale na to nie wskazuje. Na szczęście w sklepach i na straganach bogactwo sezonowych owoców i warzyw, które pozwalają przywołać wspomnienie ciepłych dni. Te cudne babeczki doskonale się do tego nadają – delikatne, soczyste, pyszne.Składniki (12 babeczek)1/2 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki mielonych migdałów1/2 łyżeczki proszku do pieczenia150ml oliwy3/4 szklanki cukru (choć możesz spokojnie dodać mniej – przy tej ilości babeczki są bardzo słodkie)4 jajka12 truskawekGarść płatków migdałowychCukier puder do oprószeniaWszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojowąPrzygotowanieNastaw piekarnik na 170 stopni. Wysmaruj oliwą foremki. Odszypułkuj truskawki.Oddziel jajka od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem, następnie dodaj oliwę, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mielone migdały i zmiksuj na gładką masę.Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.Wypełnij foremki ciastem, w sam środek każdej babeczki włóż po truskawce. Posyp babeczki płatkami migdałowymi.Piecz 25-30 minut. Upieczone babeczki ostudź, delikatnie wyjmij z foremek i oprósz cukrem pudrem.Smacznego!Zobacz także:Bardzo truskawkowy przekładaniecCiasto kakaowe z truskawkamiBorówkowe muffinki – najlepsze na świecie!