ßßß Cookit - przepis na Babeczki migdałowe z truskawkami

Babeczki migdałowe z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj pierwszy dzień lata, choć pogoda za oknem wcale na to nie wskazuje. Na szczęście w sklepach i na straganach bogactwo sezonowych owoców i warzyw, które pozwalają przywołać wspomnienie ciepłych dni. Te cudne babeczki doskonale się do tego nadają – delikatne, soczyste, pyszne.
Składniki (12 babeczek)
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mielonych migdałów
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
150ml oliwy
3/4 szklanki cukru (choć możesz spokojnie dodać mniej – przy tej ilości babeczki są bardzo słodkie)
4 jajka
12 truskawek
Garść płatków migdałowych
Cukier puder do oprószenia
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
Przygotowanie
Nastaw piekarnik na 170 stopni. Wysmaruj oliwą foremki. Odszypułkuj truskawki.
Oddziel jajka od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem, następnie dodaj oliwę, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mielone migdały i zmiksuj na gładką masę.
Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
Wypełnij foremki ciastem, w sam środek każdej babeczki włóż po truskawce. Posyp babeczki płatkami migdałowymi.
Piecz 25-30 minut. Upieczone babeczki ostudź, delikatnie wyjmij z foremek i oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!
Zobacz także:
Bardzo truskawkowy przekładaniec
Ciasto kakaowe z truskawkami
Borówkowe muffinki – najlepsze na świecie!
Źródło:http://mammadeli.com/2014/06/21/babeczki-migdalowe-z-truskawkami