Wykonanie
Składniki:4
pomidory malinówki1 puszka
pomidorów2-3
piersi z kurczakaświeża
młoda włoszczyzna (
marchewki,
seler,
pietruszka z
natką,
koperek,
kapusta włoska,
cebula,
lubczyk)1 duża
cebula5 ząbków
czosnku3
liście laurowe4 ziarenka
ziela angielskiego1 łyżeczka
pieprzu mielonegokilka listków roślinki tzw.
maggi6 listków
oregano8 listków
bazylii2 łyżki
oliwyPrzygotowanie:Do garnka z
woda wrzucamy
piersi z kurczaka. Zaraz po nich
liście laurowe,
ziele angielskie i
oregano. Gdy
mięso będzie ugotowane to wyjmujemy je wraz z
ziołami. Dodajemy pokrojoną i umytą
włoszczyznę i listki
maggi oraz 1 łyżeczkę
pieprzu. Gotujemy do momentu aż warzywa nam zmiękną. Na patelni w tym czasie smażymy pokrojoną w piórka
cebulę wraz z
czosnkiem i dodajemy do garnka. Obrane ze skórki
pomidory dodajemy do zupy oraz te z puszki. Gotujemy na małym ogniu 30 minut. Po tym czasie całość miksujemy blenderem.Zupę podawałam z kleksem
jogurtu naturalnego oraz kopytkami faszerowanymi listkami
bazylii.Składniki na domowe ziemniaczane kopytka:800 g
ziemniaków250 g
sera białego śmietankowego1
jajkookoło 2 szklanek
mąkisólpęczek świeżej
bazyliiPrzygotowanie kopytek:
Ziemniaki gotuję w mundurkach do momentu aż staną się odpowiednio miękkie, studzę je, obieram, dodaję
ser i rozgniatam razem dokładnie praską. Dobrze by było aby nie były to
ziemniaki młode. Posypuję stolnicę
mąką, wykładam
ziemniaki i
ser, robię wgłębienie, w które wbijam
jajko, przesiewam ⅔ ilości
mąki, sypię
sól i szybko zagniatam ciasto, kończę formowanie kuli, jak tylko składniki się połączą. Do ciasta
daję tyle
mąki, aby uzyskać konsystencję, którą można pokroić nożem. Następnie kawałeczki rozgniatam w dłoniach i umieszczam do nich po 3-4 listki
bazylii. Dokładnie zaklejam.
Smacznego !!!