Wykonanie
2
ogony wieprzowelistek laurowy3-4 ziarna
ziela angielskiego2
cebule2 ząbki
czosnku2-3
pomidory1
czerwona papryka4
ziemniaki2
marchewki150 g
grzybków mrożonych leśnych
pietruszkasólpieprzpieprz ziołowy staropolskiszczypta
lubczykuszczypta
oreganokopereknatka pietruszkiszczypta czerwonej słodkiej papryczki na kluski1 szkl
mąki1
jajkosólwodaOgony umyć zalać
wodą , dodać
listek laurowy i
ziele angielskie , ugotować do miękkości.Przygotować większy ok 4 l garnek przelać
wywar , uzupełnić
wodą do ok połowy garnka.Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, przysmażyć posiekaną
cebulę i
czosnek, dodać pokrojone, obrane ze skórki
pomidory i pokrojoną w kostkę
paprykę. Wysmażyć aż nieco odparuje.
Grzybki ugotować przez ok 20 min osobno. Odcedzić , przekroić na mniejsze kawałeczki.Dodać warzywną papkę do zupy,
Ziemniaki ,
marchewkę i
pietruszkę pokroić w kostkę,
mięso oddzielić od kości. Wszystkie składniki i
przyprawy dodać do zupy.Gotować aż warzywa będą miękkie.Z
mąki jajka i
soli przygotować gęste ciasto, dodać
wody i wyrobić łyżką, W małym garnku zagotować
wodę i łyżką kłaść kluseczki. Zagotować i odcedzić, przelać zimną
wodą.Zupę podawać z kluseczkami , posypać
koperkiem i
natką pietruszki .