Nie jestem zwolenniczką ciężkich i zawiesistych sosów, ale karczek w lubczyku to wyjątek. Pełne smaku i aromatu danie, przypomina lato i zapach ogródka. Polecam na przednówku, aby dotrwać do wiosny.500 g karkówki wieprzowej2 marchewki1 pietruszka2 cebule3 ząbki czosnkupieprzziele angielskieliść laurowysólsuszony luczyk2 łyżki mąkiodrobina zimnej wody.- Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w bardzo cienkie plasterki. Takie, żeby można było oglądać przez nie świat.- Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i układamy mięso. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy około 2-3 minut. Następnie dokładamy obrane i pokrojone w mniejsze części warzywa wraz z czosnkiem i zalewamy wodą. Dusimy pod przykrycie, uprzednio dodając ziele angielskie i liść laurowy. Po 20 minutach dokładamy lubczyk i rozprowadzoną w wodzie mąkę. Całość doprowadzamy do zagotowania i wyłączamy gaz. Zostawiamy pod przykryciem około 5 minut.Podajemy z tłuczonymi ziemniakami lub kluskami.Smacznego:)