Wykonanie
Dziś wpis z
serii… nadziewane ! Zaczynając tradycyjnie od słodkiego poranka – na śniadanie lekkie,
drożdżowe kokosowe ciacho orkiszowe nadziewane
owocami lata – słodkimi
truskawkami, leśnymi
jagodami oraz soczystą
brzoskwinią . Do tego w środku kryje się wegańska biała
nugatowa czekolada ! Całość oblana słodkim „karmelem”
migdałowym – po prostu palce lizać!
kokosowe orkiszowe
ciasto drożdżowe nadziane
owocami i białą
nugatową czekoladą podane z „karmelem”
migdałowymcoconut spelt yeast
cake stuffed with fruits and white nougat chocolate served with almond ‚caramel’Składniki:60g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej gładkiej

15g
mąki owsianejłyżka wiórek
kokosowychłyżeczka
cukru kokosowegook. 1/2 łyżeczki
drożdży lub płaska łyżka (suszone)1/4 szklanki
mleka roślinnego (ciepłe!)łyżeczka
oleju kokosowegodowolne
owoce do nadziania i
czekoladaWymieszać ze
sobą suche składniki. następnie dolać ciepłe
mleko (podgrzane z
olejem kokosowym) i dokładnie wymieszać, zgnieść ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na min. 30 min. Po czasie rozwałkować ciasto (posypać stolnicę mąką/na papierze do pieczenia). Na środek nałożyć
owoce pokrojone w drobną kostkę oraz
czekoladę i całość zakleić
ciastem. Wierzch można posmarować mlekiem/wodą. Wstawić do piekarnika na ok. 20 min. w 180 stopniach Celsjusza. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!„karmel”
migdałowy : łyżka
masła migdałowego + łyżka
syropu klonowego + 2-3 łyżki
mleka roślinnegoSkoro na śniadanie nadziewamy to na obiad też można! Polecam z całego
serca – pieczoną
cukinię nadziewaną
kaszą jaglaną i
czerwoną soczewicą z pieczonym
ziemniakiem oraz
suszonymi pomidorami . Obiad, który z pewnością podbije Wasze podniebienia!


pieczona
cukinia nadziewana
kaszą jaglaną i
czerwoną soczewicą z pieczonym
ziemniakiem i
suszonymi pomidoramibaked zucchini stuffed with millet and red lentils with baked potato and dried tomatoesSkładniki:(jedna duża porcja lub dwie mniejsze)średnia
cukiniapieprz,
chilli w płatkach, olej/oliwa

2 łyżki
kaszy jaglanej2 łyżki
czerwonej soczewicy2
liście laurowe3 ziarna jałowca
ziemniak + wędzona
papryka,
pieprz,
tymianek1/2
cebuliząbek
czosnku2-3
suszone pomidorykurkumacząber,
majeranek, mielona
kolendra, wędzona
paprykazielona
pietruszka i
pestki dyni – do podaniaUgotować
kaszę oraz
soczewicę z liśćmi laurowymi oraz ziarenkami jałowca.
Cukinię umyć, przekroić na pół (można odkroić końce) i doprawić
pieprzem,
chilli oraz delikatnie skropić olejem/oliwą. Piec ok. 15 min. w 180 stopniach Celsjusza.
Ziemniaka pokroić w kosteczkę i doprawić – piec razem z
cukinią, z tymże
ziemniak zostaje o 15 min. dłużej. W
między czasie, posiekać w kostkę
cebulę oraz
czosnek i podsmażyć na
oleju. Dodać pokrojone
suszone pomidory i smażyć chwilę. Gdy
cukinia będzie gotowa należy wydrążyć środek, który pozostawić do nadzienia. Miąższ z
cukinii dodać do
cebuli i
czosnku, podsmażyć. Następnie dodać ugotowaną
kaszę oraz
soczewicę oraz upieczone
ziemniaki i wymieszać. Doprawić
kurkumą, cząbrem,
majerankiem,
kolendrą oraz wędzoną
papryką. Nadziać przygotowane
cukinie. Wstawić do piekarnika na 15-20 min. Gotowe podawać z posiekaną zieloną
pietruszką oraz
pestkami dyni (można też polać tahini). Smacznego!Takie cuda wczoraj dostałam!!! Niezwykła artystka, Gosia, dziękuję! :*

Miłego dnia!!
