Wykonanie
Pyszne, kolorowe i niezwykle zdrowe zapiekane
papryki faszerowane
kaszą jaglaną i
cukinią . A wszystko to przykryte lekko podpieczonym jaglanym "
serem" . Bo kto powiedział, że weganie nie mogą cieszyć się prawdziwym
serowym smakiem?Przechodząc na weganizm wydaje się, że już nigdy nie zjemy zapiekanego
sera... Że jest to jedno z poświęceń, z którym nie ma co dyskutować. Oczywiście, są roślinne wyroby seropodobne sprzedawane w sklepach z produktami wegańskimi. No cóż... nie ukrywam, że tak jak
parówki sojowe,
margaryny, tak i te rzeczy omijam szerokim łukiem, gdyż do mojej kuchni wpuszczam tylko zdrowie. Oczywiście, nikogo nie
będę pouczać, gdyż uważam, że to, co wkłada na talerz jest jego wolnym i świadomym wyborem.Dzisiaj na blogu przedstawiam Wam cudowną alternatywę dla wysoce przetworzonych wyrobów seropodbnych. Jest to "
ser" z
kaszy jaglanej, który zapieczony na ciepło, cudownie przypomina zwierzęcy produkt. Wszystko za sprawą odpowiedniej konsystencji i dodatku nieaktywnych
płatków drożdżowych ... Jeden składnik zamienił
kaszę jaglaną w prawdziwy
ser! Sama byłam tym pozytywnie zaskoczona!Dziś użyłam tego jaglanego "
sera" do zapiekanej faszerowanej
papryki . Wypełniłam ją pyszną, aromatyczną
kaszą jaglaną, do której dodałam
cukinię . Sam farsz nieskromnie mówiąc zasługuje na Nobla. Pełny wyraźnych, rozgrzewających przypraw, które idealnie sprawdzą się w zimowe wieczory. Do tego słodka, pieczona
papryka i pokrywająca całość serowa jaglana chmurka . Można chcieć czegoś więcej ?

wegańskie, bezglutenowe(3 porcje)- 3 i 1/2 - 4
czerwone papryki- 1 mała
cukinia- 1/2 szklanki
kaszy jaglanej- 1 puszka
pomidorów ekologicznych- 1 mała
cebula- obrany i drobno pokrojony ząbek
czosnku- 3/4 łyżeczki mielonego kuminu- 1/2 łyżeczki
kurkumy- 1 łyżeczka
suszonego oregano- 1/3 łyżeczki mielonego
cynamonu- 1/2 łyżeczki suszonego
tymianku-
sól,
pieprz-
olej do smażeniaPiekarnik nastawiam na 180 st. C.Przygotowuję
papryki - myję, przecinam na pół, oczyszczam gniazda nasienne. Układam na wysmarowanej
oliwą blaszce (1/2
papryki pozostawiam do farszu). Całość lekko skrapiam
oliwą i wkładam do piekarnika na ok. 40 min (co jakiś czas je obracam).
Kaszę jaglaną przelewam wrzątkiem i gotuję do miękkości w pomidorach z puszki.Na patelni, na rozgrzanym
oleju smażę pokrojoną w drobną kostkę
cebulę. Gdy ta się zeszkli dodaję
czosnek, pokrojone w kostkę 1/2
papryki i pokrojoną w mniejszą kostkę
cukinię. Całość smażę do miękkości.Gotową
kaszę jaglaną wrzucam wraz z
pomidorami na patelnię. Dodaję
przyprawy i całość mieszam. Smażę ok. 1 min na mniejszym ogniu, pod przykryciem.Wyciągam
papryki z piekarnika. Wypełniam je powstałym farszem. Na górze układam jaglany "
ser" *. Faszerowane
papryki wstawiam do piekarnika na opcję grill na ok. 5-10 min, do zrumienienia się jaglanego
sera.Gotowe faszerowane
papryki wyciągam z piekarnika i nakładam na talerze.Kulinarne szaleństwo!jaglany "
ser":- 3 łyżki nieaktywnych
płatków drożdżowych- 1/2 szklanki ugotowanej
kaszy jaglanej (1/4 suchej)- 1/3-1/2
mleka roślinnego-
sól,
pieprzWszystkie składniki blenduję na gładką masę (
daję tyle
mleka aby uzyskać konsystencję gęstego musu).Próbuję i w razie potrzeby doprawiam.