ßßß Cookit - przepis na Bigos wegański

Bigos wegański

nazwa

Wykonanie

Klasyki ciąg dalszy. Był już tzw. poznański galart, "ryba" po grecku, pora na bigos. Uwielbiam tą potrawę, szczególnie wtedy gdy już się kończy, a wielokrotne podgrzewanie sprawia, że jest jeszcze lepsza. Kiedyś myślałam, że bigos bez mięsa nie może się udać i nie wątpię, że wielu mięsożerców tak powie. Nie będę się z nimi kłócić, ale zapewniam, że jedząc ten bigos nikt nie zorientuje się, że nie ma w nim ani grama mięsa.
Niemożliwe?
Oj...cuda się zdarzają ;p
Sekretem wegańskiego bigosu (który w smaku jest jak najbardziej nie-wegański) jest kilka istotnych szczegółów:
- dobrej jakości produkty, w szczególności kiszona kapusta
- duża ilość suszonych grzybów (i błagam...nie dodawajcie pieczarek ;p)
- dobrej jakości powidła śliwkowe - najlepiej te niesłodzone, domowe (od biedy, mogą być kupne)
- śliwki wędzone, choć i te zwykłe suszone też podołają
- cierpliwość kucharki - bigos pomimo, że jest prostą potrawą, potrzebuje czasu. Dajcie mu go, a na pewno wam to wynagrodzi :)
- ostatnie i najważniejsze - wyczucie smaku osoby go przyrządzającej. Pod koniec gotowania trzeba próbować bigosu i ewentualnie doprawiać go według własnych upodobań. Wiem, że dla niektórych ten ostatni wydaję się to być elementem nie do przeskoczenia. Nic mylnego. Praktyka czyni mistrza! Wyczucia smaku można się nauczyć :) Ważne, by nie rezygnować.
No to czas na ową praktykę. Podejmujecie wyzwanie i zabieracie się do roboty?
Gwarantuję - warto!
bezglutenowy
- 1 kg dobrej jakości kiszonej kapusty - bardzo dokładnie przepłukana
- 1 kg białej kapusty
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 1 duża cebula
- 1 duże kwaśne jabłko
- 40 g suszonych grzybów
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- 10-12 wędzonych śliwek
- 1 szklanka białego wina
- 4 łyżki sosu sojowego
- 3 drobno posiekane ząbki czosnku
- 4 ziela angielskie
- 3 goździki
- 3 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu
- 1 i 1/2 łyżeczki kminku
- 1 i 1/2 łyżeczki cząbru
- 2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
- 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżka syropu z agawy
- sól
- olej ryżowy
Kilka godzin przed gotowaniem bigosu zalewam grzyby gorącą wodą. Miseczkę przykrywam. Na drugi dzień odsączam grzyby z wody (nie wylewam jej) i większe kawałki grzybów kroję w mniejsze.
W dużym garnku o grubym dnie rozgrzewam olej i przesmażam na nim poszatkowaną cebulę. Gdy się zeszkli dodaję pokrojoną w mniejsze kawałki kiszoną kapustę, czosnek, 1 łyżkę soli i pozostałe przyprawy. Zalewam wszystko 2 szklankami wody, przykrywam pokrywką i duszę na małym ogniu przez 1 h.
Białą kapustę szatkuję, jabłko wraz ze skórą w drobną kostkę. Wszystko wrzucam do garnka. Dodaję soczewicę, pokrojone w mniejsze kawałki śliwki, grzyby i wodę w której się moczyły, sos sojowy, syrop z agawy, powidła i wino. Dokładnie mieszam i gotuję na małym ogniu przynajmniej 5 h. Co jakiś czas zaglądam do garnka i w razie potrzeby dolewam wody.
Pod koniec gotowania próbuję i ewentualnie solę do smaku. Bigos, jak to bigos, najlepszy jest na drugi, trzeci dzień. Dla mnie im starszy tym lepszy :)
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2014/12/bigos-weganski.html