ßßß
bezglutenowy- 1 kg dobrej jakości kiszonej kapusty - bardzo dokładnie przepłukana- 1 kg białej kapusty- 1 szklanka zielonej soczewicy- 1 duża cebula- 1 duże kwaśne jabłko- 40 g suszonych grzybów- 3 łyżki powideł śliwkowych- 10-12 wędzonych śliwek- 1 szklanka białego wina- 4 łyżki sosu sojowego- 3 drobno posiekane ząbki czosnku- 4 ziela angielskie- 3 goździki- 3 liście laurowe- 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu- 1 i 1/2 łyżeczki kminku- 1 i 1/2 łyżeczki cząbru- 2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki- 1 łyżeczka tymianku- 1/2 łyżeczki ziaren kolendry- 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy- 1 łyżeczka majeranku- 1 łyżka syropu z agawy- sól- olej ryżowyKilka godzin przed gotowaniem bigosu zalewam grzyby gorącą wodą. Miseczkę przykrywam. Na drugi dzień odsączam grzyby z wody (nie wylewam jej) i większe kawałki grzybów kroję w mniejsze.W dużym garnku o grubym dnie rozgrzewam olej i przesmażam na nim poszatkowaną cebulę. Gdy się zeszkli dodaję pokrojoną w mniejsze kawałki kiszoną kapustę, czosnek, 1 łyżkę soli i pozostałe przyprawy. Zalewam wszystko 2 szklankami wody, przykrywam pokrywką i duszę na małym ogniu przez 1 h.Białą kapustę szatkuję, jabłko wraz ze skórą w drobną kostkę. Wszystko wrzucam do garnka. Dodaję soczewicę, pokrojone w mniejsze kawałki śliwki, grzyby i wodę w której się moczyły, sos sojowy, syrop z agawy, powidła i wino. Dokładnie mieszam i gotuję na małym ogniu przynajmniej 5 h. Co jakiś czas zaglądam do garnka i w razie potrzeby dolewam wody.Pod koniec gotowania próbuję i ewentualnie solę do smaku. Bigos, jak to bigos, najlepszy jest na drugi, trzeci dzień. Dla mnie im starszy tym lepszy :)Smacznego!