ßßß
BigosSkładniki:1 kg kiszonej kapustysaszetka przypraw1 kg białej kapusty100 g śliwek suszonych50 g suszonych grzybów500 g wieprzowiny bez kości500 g wołowiny bez kości1 łyżeczka majeranku1 łyżeczka tymianku6 ząbków czosnku500 g kiełbasy z dziczyzny lub myśliwskiej250 g wędzonego boczku4 cebule250 ml czerwonego wina500 g kwaśnych jabłeksól, świeżo mielony pieprz; do smakuolej; do smażeniaSaszetka przypraw:4 liście laurowe20 ziaren pieprzu8 ziaren ziela angielskiego10 ziaren jałowca4 goździkiSkładniki saszetki przypraw zawiń w gazę. Kapustę kiszoną zalej 1 litrem wody, włóż saszetkę i gotuj na wolnym ogniu 2 godziny.
Grzyby zalej gorącą wodą i odstaw do namoczenia. Poszatkowaną białą kapustę włóż do dużego garnka, wlej 500 ml zimnej wody, suszone śliwki i pokrojone w paski grzyby. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu.
W międzyczasie wieprzowinę posyp majerankiem i natrzyj posiekanymi 5 ząbkami czosnku (ja dałam pokrojone mięso, w oryginalnym przepisie było w całym kawałku). W rondlu rozgrzej trochę oleju i przesmaż wieprzowinę na rumiany kolor. Mięso przełóż do garnka z białą kapustą.
Wołowinę pokrój w gulaszową kostkę, posyp tymiankiem i natrzyj ząbkiem czosnku roztartym z odrobiną soli. Do rondla wlej trochę oliwy i obsmaż mięso na złoty kolor. Podlej połową wina i duś 15-20 minut. Dodaj do białej kapusty.
Do tego samego rondla włóż pokrojony w kostkę boczek i pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Smaż, aż wytopi się tłuszcz, a wtedy dodaj posiekaną w kostkę cebulę. Całość duś przez kilka minut.
Z kapusty kiszonej wyjmij saszetkę. Kapustę kiszoną przełóż do kapusty białej (ale bez całej wody). Dodaj usmażony boczek z kiełbasą, pokrojone w ćwiartki jabłka (bez gniazd nasiennych) oraz resztę wina
Kapustę z dodatkami gotuj minimum 24 godziny z przerwami na chłodzenie, wtedy zyska on najlepszy smak. Przed podaniem bigos dopraw solą i pieprzem.
SMACZNEGO!


źródło: Mój ulubiony bigos