Wykonanie
Smaczna i lekka zupa warzywna. Użyłam warzyw które akurat miałam w lodówce, zestaw trochę śródziemnomorski. Jeżeli chcemy aby
cukinia została lekko chrupiąca, dorzućmy ją do zupy później niż pozostałe warzywa - po ok 10 minutach gotowania. Bardzo polecam dodanie
szpinaku. Jeżeli lubimy ostre smaki, można dodać więcej
papryki.
Paprykę wędzoną możemy zastąpić zwykłą.

składniki1
marchewka, pokrojona w plasterki3
łodygi selera naciowego, obrane i pokrojone w plasterki1 średnia
cebula, pokrojona w kostkę200 g -1szt-
cukinia - pokrojona w sporą kostkę240 g -1szt-
bakłażan - pokrojony w kostkę250 g dyni piżmowej - obrana i pokrojona w kostkę400 g pokrojonych w kostkę
pomidorów,(puszka)150 g
świeżego szpinaku1 łyżka
oliwy z oliwek1 łyżka
masła4 ząbki
czosnku, startego1,5 l
bulionu z kurczaka2 łyżki pasty pomidorowej1 łyżka
bazylii suszonej lub garść świeżejłyżka
natki pietruszki posiekanejłyżka
koperku1 łyżeczka
suszonego oregano1/2 łyżeczki
pieprzu1/2 łyżeczki ostrej wędzonej
paprykiparmezan do posypaniaprzygotowanieW dużym rondlu, podsmażyć ,
seler i
cebulę, na
oleju i
maśle, aż
cebula się zeszkli. Dodać
czosnek,
cukinię i
bakłażan,
dynię,
marchewkę, mieszać i smażyć jeszcze 1 minutę.Dodać
bulion, pastę
pomidorową,
pomidory z puszki,
pietruszkę,
bazylię,
koperkiem,
oregano i
pieprz i
paprykę. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień; przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut - aż warzywa będą miękkie. Kiedy warzywa są miękkie, wrzucić wypłukany
szpinak - gotować jeszcze chwilę, aż
szpinak zmięknie. Doprawić
solą i
pieprzem.Podawać posypaną
serem. Można polać
oliwą. Smacznego!


