Wykonanie
Świetna włoska zupa z mieszanych warzyw, lekka, w sam raz na końcówkę lata. Świeże
pomidory możemy zastąpić krojonymi
pomidorami z puszki.
Makaron gotowałam osobno, bałam się, że ugotowany w zupie będzie zbyt rozmoczony - zwłaszcza na drugi dzień. A porcja zupy wychodzi solidna, więc na 2 dni dla 3 - 4 osób wystarczy. Koniecznie posypcie zupę
serem!Inspiracją był przepis z tej strony

składniki1 duża
marchewka, pokrojona w kostkę4
łodygi selera naciowego, obrane i pokrojone w plasterki1 średnia
cebula, pokrojona w kostkę300g
cukinii - pokrojona w kostkę, sporą1 łyżka
oliwy z oliwek1 łyżka
masła4 ząbki
czosnku, startego1,5 l
bulionu z kurczaka2 łyżki pasty pomidorowej1 puszka
ciecierzycy, osączona600 g pokrojonych w kostkę
pomidorów,( obranych)1 łyżka
bazylii suszonejgarść
natki pietruszki posiekanej1 łyżeczka
suszonego oregano1/2 łyżeczki
pieprzu1 szklanka drobnego
makaronu (opcjonalnie)
parmezan do posypaniaprzygotowanieW dużym rondlu, podsmażyć
marchew,
seler i
cebulę, na
oleju i
maśle, do miękkości. Dodać
czosnek i
cukinię, mieszać i smażyć jeszcze 1 minutęWymieszać z
bulionem, pastą
pomidorową,
ciecierzycą,
pomidorami,
pietruszką,
bazylią,
oregano i
pieprzem. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień; przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. W międzyczasie ugotować
makaron według wskazówek na opakowaniu; odcedzić.Zupę doprowadzić ponownie do wrzenia. Podawać z dodatkiem
makaronu, posypaną
serem. Można polać
oliwą. Smacznego!

