Wykonanie
Będziesz potrzebować :2 i 1/2 szklanki
fasoli3 łyżki
oliwy z oliwek plus trochę do polania zupy2 posiekane
cebule3 posiekane główki
czosnku5
marchewek pokrojonych w kostkę4
łodygi selera naciowego,obranego i pokrojonego1
pomidor,pokrojony1/4 szklanki posiekanych liści
bazylii(u mnie suszona)pęczek posiekanej
natki pietruszkiOdrobina startego
parmezanupieprz,
sólFasolę przekładamy do miski,zalewamy
wodą i zostawiamy na całą noc.
Oliwę przelewamy do garnka,dodajemy
cebulę i
czosnek.Dusimy przez chwilę na wolnym ogniu.Dodajemy
marchewkę i
seler, szczyptę
soli i dusimy razem przez około 5 minut.Po tym czasie dorzucamy
pomidory,
bazylię,
natkę pietruszki i jeszcze chwilę dusimy 3 minuty.Dodajemy
fasolę i 10 szklanek
wody. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 2 godzin,pod przykryciem.Doprawiamy świeżo zmielonym
pieprzem,i jeśli trzeba dodajemy trochę
soli.Zupę podajemy skropioną odrobiną
oliwy z oliwek i startym
parmezanem(u mnie niestety go zabrakło :/ )