ßßß Cookit - przepis na FASOLAKIA

FASOLAKIA

nazwa

Wykonanie

Nieskomplikowane, ale pyszne greckie danie...
Składniki:
500g fasolki szparagowej
3 ziemniaki
2 marchewki
2 cebule
3 ząbki czosnku
3 pomidory (sparzone, obrane i zmiksowane)
oliwa
natka pietruszki
sól
pieprz
Fasolkę umyć, obciąć końce, pokroić na kawałki długości ok. 3cm.
W głębokim garnku rozgrzać oliwę, wrzucić drobno posiekany czosnek, a po chwili także pokrojoną cebulę. Zeszklić. Dołożyć pokrojone w plasterki ziemniaki oraz marchewkę, smażyć przez chwilę mieszając. Wlać przecier przygotowany z pomidorów i dusić 15 minut pod przykryciem. Dodać pokrojoną fasolkę i trochę natki pietruszki oraz sól i pieprz. Dolać tyle gorącej wody, aby warzywa były niemal przykryte. Dusić pod przykryciem do miękkości ma małym ogniu (u mnie było to jeszcze ok. 40 minut). Przed podaniem udekorować pozostałymi listkami natki.
Źródło:http://arnikowakuchnia.blogspot.com/2012/09/fasolakia.html