ßßß
Dzisiaj na blogu małe zmiany - nowe, odświeżone logo pojawiło się w nagłówku. Wydaje mi się, że teraz nieco lepiej komponuje się z całym blogiem, Mam nadzieje, że się Wam spodoba :) Co do przepisu, jest to jedna z moich ulubionych obiadowych propozycji, które pysznie smakują, a ich przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 25 minut. Na moim stole gości niezwykle często. Zapraszam! :)Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go znajomym! :)Ilość: ok. 12 bułeczekPoziom trudności: średniCzas wykonywania: ok 35 minut + czas rośnięciaSkładniki:- 200g makaronu penne lub tagliatelle- puszka pomidorów (400g)- pół szklanki passaty pomidorowej- kilka pomidorków koktajlowych- garść startego parmezanu- 1 cebula- 3 małe ząbki czosnku- oliwa- szczypta oregano- bazylia (świeża lub suszona)- sól- pieprzWykonanie:Makaron gotujemy al dente. Cebulkę i czosnek siekamy w drobną kostkę. Podsmażamy na łyżce oliwy przez 5 minut. Dodajemy pomidory z puszki z zalewą, pokrojone pomidorki koktajlowe i dolewamy passatę. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano. Gotujemy na małym ogniu przez 5-7 minut. Gdy sos zgęstnieje dorzucamy makaron, dodajemy parmezan i ewentualnie kilka listków świeżej bazylii. Mieszamy dokładnie i serwujemy.Smacznego! ;)