Wykonanie
Dzisiaj na blogu małe zmiany - nowe, odświeżone logo pojawiło się w nagłówku. Wydaje mi się, że teraz nieco lepiej komponuje się z całym blogiem, Mam nadzieje, że się Wam spodoba :) Co do przepisu, jest to jedna z moich ulubionych obiadowych propozycji, które pysznie smakują, a ich przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 25 minut. Na moim
stole gości niezwykle często. Zapraszam! :)Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go znajomym! :)Ilość: ok. 12 bułeczekPoziom trudności: średniCzas wykonywania: ok 35 minut + czas rośnięciaSkładniki:- 200g
makaronu penne lub tagliatelle- puszka
pomidorów (400g)- pół szklanki passaty pomidorowej- kilka
pomidorków koktajlowych- garść startego
parmezanu- 1
cebula- 3 małe ząbki
czosnku-
oliwa- szczypta
oregano-
bazylia (świeża lub suszona)-
sól-
pieprzWykonanie:
Makaron gotujemy al dente.
Cebulkę i
czosnek siekamy w drobną kostkę. Podsmażamy na łyżce
oliwy przez 5 minut. Dodajemy
pomidory z puszki z zalewą, pokrojone
pomidorki koktajlowe i dolewamy passatę. Doprawiamy
solą,
pieprzem,
bazylią i
oregano. Gotujemy na małym ogniu przez 5-7 minut. Gdy sos zgęstnieje dorzucamy
makaron, dodajemy
parmezan i ewentualnie kilka listków świeżej
bazylii. Mieszamy dokładnie i serwujemy.Smacznego! ;)