Wykonanie

To wspaniała wersja całego dania, ale i każdego składnika z osobna.Z
pitą bywało różnie. A to za gruba, a to za cienka, rzadko kiedy chciała się otworzyć kieszonka. Sukces zawdzięczam wielu eksperymentom, a podstawą był przepis na ciabattę, o której innym razem. Z
mięsem zawsze kombinuję, ale od teraz przestanę. Pomysł, żeby pokroić
karkówkę w plastry, przełożyć ją marynatą, warzywami i dopiero związać był strzałem w dziesiątkę. No i ten sos. Na pierwszym planie posmak
ziołowy z przebijającą się nutą
zielonego pieprzu i
gorczycy z francuskiej
musztardy. Cudowne dopełnienie całości.

W Toruniu najwięcej zwolenników ma kebab na Szewskiej. Niezupełnie wiem z czego wynika. Czy z dobrze doprawionego
mięsa czy raczej tradycji, która rozpięła
palmę pierwszeństwa nad tym jedynym, nieco przestarzałym miejscem.
Mięso na ogół przesuszone, surówki nudne, sosy mocno obarczone
czosnkiem,
bułka wielka i z trudem można ją włożyć do ust. Ale przychodzi
pora, głównie nocna, kiedy obiera się azymut na Szewską i żaden nowo powstały bar, mimo lepszego wyglądu, lepszego jedzenia, znacznie milszej obsługi, nie zapełnia się w takim tempie jak właśnie ten, bez nazwy. Ktoś, w trakcie imprezy, rzuca zaklęcie "kebab na Szewskiej" i choćby zabawa trwała w najlepsze, zrywają się tłumy i ślepo, Szeroką, Żeglarską, Rynkiem, wędrują właśnie do niego. Niezmiennie
bawi mnie widok, o czwartej nad ranem, kiedy kolejka, nawet w trzaskające mrozy, wychodzi daleko poza lokal, a sąsiednie, ogrzane miejsca, świecą pustkami.
Magia pantoflowej poczty? Cóż i ja jej ulegam, raz po raz ;)Zostawmy
miejski kebab i wróćmy do domowej wersji, która zyskała swoich wielbicieli po pierwszym razie. Zarówno
chlebki pita,
mięso, jak i sos są dopracowaną, w każdym detalu, propozycją.Niczego nie zmieniaj, a poznasz siłę
toruńskich mocy ;)Składniki na 6 kebabów:ciasto na 6
chlebków250 g
mąki 650140 ml letniej
wody1 łyżeczka
soli1 łyżka
oliwy15 g
drożdżypół łyżeczki
cukruDrożdże rozpuścić w wodzie z
cukrem. Dodać
mąkę,
sól i wyrobić gładkie ciasto (u mnie plastikowym nożem w malakserze około 3 minut; czwartą minutę wyrabiałam ręcznie). Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na około półtorej godziny. Po tym czasie podsypać
mąką blat, podzielić ciasto na 6 części, uformować kulki i odczekać kilka minut aż trochę podrosną ( około 10 minut). Przygotować dwa arkusze papieru do pieczenia wielkości blachy z piekarnika i posypać
mąką. Każdą kulkę rozwałkować na placek o średnicy 12-15 cm i grubości pół centymetra (grubsze ciasto nie gwarantuje kieszonki). Posypać
mąką, przykryć ściereczką i odczekać aż "odbiją", około 40 minut. Piekarnik nagrzać z blachami do 240 stopni. Zsunąć papier z plackami na rozgrzaną blachę i piec 7 minut. Studzić na kratce.
mięso na 6 kebabów i kilka kanapek1,2 kg
karkówki2 łyżki
oliwy2 łyżki
oleju rzepakowegokilka listków
szałwiisolanka:2 łyżki
soli peklowej,1 i 1/2 litra przegotowanej
wody2
liście laurowe5 ziaren
ziela angielskiegomarynata:1 łyżeczka
słodkiej papryki,po pół łyżeczki
czarnego pieprzu,
kopru włoskiego,
płatków chili,
gałki muszkatołowej, suszonego
tymianku1
cebula2 ząbki
czosnkuKarkówkę pociąć w dwu centymetrowe plastry i zanurzyć na 10 godzin w solance. Opłukać pod bieżącą
wodą. osuszyć papierowym ręcznikiem. W moździerzu utrzeć wszystkie składniki marynaty.
Cebulę i
czosnek pokroić w cieniutkie plasterki. Natrzeć
mięso przyprawami, układać plastry jeden na drugim, przekładając
cebulą i
czosnkiem. Związać mocno sznurkiem, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić 4 godziny. Rozgrzać 2 łyżki
oliwy i
oleju rzepakowego w dużej brytfannie i obsmażyć
mięso z każdej strony. Przełożyć zamkniętą brytfannę do rozgrzanego piekarnika i piec 2 godziny w 200 stopniach. Zanim pokroimy
mięso, musi odpocząć około pół godziny. Po tym czasie przeciąć wszystkie sznurki i pokroić w cieniutkie plasterki.


sos:1 łyżka
majonezu2 łyżki
jogurtu greckiego1 łyżeczka
kaparów1 łyżeczka
musztardy francuskiejpłaska łyżeczka
soli morskiej5 ziaren
zielonego pieprzupół pęczka
natki pietruszki1 malutki ząbek
czosnkuWszystkie składniki zmiksować w blenderze.
Chlebki podgrzać na suchej patelni. Przygotować dodatki: plastry
pomidora, słupki
papryki, księżyce
czerwonej cebuli, surówkę z
białej kapusty lub
sałatę lodową. Rozciąć chlebek z jednej strony. posmarować wewnątrz łyżką sosu, ułożyć
mięso, dodatki, znowu
mięso, polać sosem i ... No dalej to już zależy. Napełnić kolejny chlebek lub umierać z przejedzenia po pierwszym. Jednakże, w obydwu przypadkach, też z zachwytu ;)