Wykonanie

Doskonale pamiętam smak domowej
szynki, którą robił mój dziadek. Wówczas nie zastanawiałam się czy jest zdrowa i czy nie ma konserwantów. Niestety dziś kupując
wędlinę zawsze czytam informację na opakowaniu i zawsze z przykrością stwierdzam, że jest w niej jakieś E. Od pewnego czasu zamiast kupować
wędliny w sklepie przygotowuję je sama w domu. Najczęściej jest to pieczona
pierś z kurczaka w ziołach albo
schab. Dziś mam dla Was przepis na prostą i szybką domową
szynkę z piekarnika, której nie trzeba godzinami marynować.
Szynka za zimno idealnie nadaje się do kanapek, a na ciepło na przykład na niedzielny obiad – jest krucha i soczysta.Składniki:1 kg
szynki wieprzowej7 ząbków
czosnku2
cebule4
liście laurowe5 ziaren
ziela angielskiego2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
pieprzu6 łyżek
oliwy z oliwek1/2 łyżeczki
płatków chili1 łyżeczka suszonego
tymianku1 łyżeczka
suszonego oregano2 łyżeczki
słodkiej papryki2 łyżeczki
majeranku1/2 szklanki zimnej
wodyWykonanie:
Cebulę i
czosnek obrać.
Cebulę pokroić w dość duże piórka. 4 ząbki
czosnku przecisnąć przez praskę, a pozostałe przekroić na pół.
Mięso umyć, osuszyć i na wierzchniej części pieczeni zrobić kilka dużych nacięć, tak aby powstała ukośna kratka. Wierzch i dół
mięsa natrzeć dokładnie
czosnkiem,
majerankiem,
solą i
pieprzem. Najlepiej po posypaniu
przyprawami wetrzeć je ręką w
mięso. Następnie dól i górę
mięsa przyprawić
słodką papryką oraz
tymiankiem.Do naczynia żaroodpornego lub brytfanki wlać 3 łyżki
oliwy, następnie umieścić w niej
mięso i po wierzchu posypać
oregano oraz
płatkami chili. Pozostały
czosnek umieścić w nacięciach w
mięsie ( jeśli
czosnek nie chce wejść można nożem pogłębić nacięcia). Następnie
sztukę mięsa polać po wierzchu
oliwą z oliwek. Po bokach brytfanki umieścić pokrojoną w piórka
cebulę, dodać
ziele angielskie i
liście laurowe, a na sam koniec wlać zimną
wodę. Przykryć naczynie żaroodporne lub brytfankę pokrywką.Brytfankę umieścić w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C i piec przez około 2 godziny. Ja po 100 minutach wyjmuje
mięso i kroję kawałeczek, aby sprawdzić strukturę
mięsa w środku. Upieczoną
szynkę można podać na ciepło z sosem z pieczeni oraz pieczoną
cebulką lub odstawić do wystygnięcia i na drugi dzień zjeść jako dodatek do kanapek. Ja polecam kanapki z
szynką i
awokado z świeżo zmielonym
pieprzem i
solą morską- pychotka;-)


