Wykonanie
Kilka
razy robiłam już klopsiki i pulpeciki
rybne - wykorzystując zawsze surową
rybę. Dziś po raz pierwszy zrobiłam z ugotowanej
ryby i wyszły rewelacyjnie.Bardzo delikatny smak
ryby, wzbogacony o przesmażoną
cebulkę i warzywa. Zestawienie to na pewno na stałe zagości w mojej kuchni a przepis polecam wszystkim miłośnikom ryb :-)Fajne danie obiadowe w zestawieniu z sosem
śmietanowym i surówką z
kiszonej kapusty (przepis TUTAJ) albo jako przekąska na zimno.

Składniki:1kg
fileta z dorsza (ja miałam mrożony)3
marchewki1
pietruszkakawałek
selerałodyga
selera naciowegobiała część
pora2
jajkabułka tartakajzerka1
cebulaziele angielskieliść laurowykopereknatka pietruszkiprzyprawa do rybsólpieprzśmietana ukwaszona 18%łyżka
mąki (do zagęszczenia sosu)
olej do smażenia

Wykonanie:W dużym garnku zagotowujemy
wodę z pokrojonymi na kawałki warzywami,
zielem angielskim i
liściem laurowym. Wrzucamy pokrojoną na kawałki
rybę, solimy i gotujemy na małym ogniu ok 30min. Następnie odcedzamy,
rybę i warzywa studzimy.
Bulion zostawiamy na sos. Na
maśle przesmażamy pokrojoną w kostkę dużą
cebulę.Studzimy.
Kajzerkę namaczamy w
mleku (ew.w wodzie) - odciskamy. W maszynce do
mielenia mięsa mielimy ugotowaną
rybę,przesmażoną
cebulkę, i ugotowane wraz z
rybą warzywka:
seler,
pietruszkę i 2
marchewki. Trzecią
marchewkę kroimy w kostkę i dorzucamy do
bulionu z którego powstanie sos. Do zmielonej wraz z warzywami
ryby wbijamy 2
jajka, dosypujemy
przyprawę do ryb, ew. odrobinę
soli i
pieprzu oraz posiekany
koperek. Formujemy podłużne paluchy i obtaczamy je w
bułce tartej. Smażymy na
oleju z każdej strony na złoty kolor.Nasz
bulion zagotowujemy, zaciągamy łyżką
mąki rozrobionej z
wodą (lub zimnym
bulionem), dodajemy ukwaszoną
śmietankę, doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Na koniec dorzucamy do sosu sporą ilość posiekanej
natki pietruszki. Sos i paluchy podajemy z
ryżem lub
ziemniakami z
wody. Smacznego!