Wykonanie
Zupa:
2 l
wody3 porcje rosołowe
2 średnie
marchewkicebulapół średniego
selerapieprz w ziarenkach
liść laurowyziele angielskienatka pietruszki0,5 l
soku pomidorowego3 łyżki
śmietanykoperekMakaron:
1,5 kg
mąki3
jajkawodasól1. porcje rosołowe zalać zimną
wodą, gotować przez 30 minut, odszumować.
2. dodać
marchewki,
cebulę,
seler (bez krojenia),
liść laurowy,
zielę angielskie,
pietruszkę i
pieprz, gotować godzinę.
3. przygotować
makaron. na stolnicę przesiać
mąkę, dodać resztę składników i zagniatać do uzyskania jednolitej masy (
wodę dodawać w miarę potrzeby).
4. ciasto rozwałkować, pokroić w kwadraty o wymiarach 5 cm x 5 cm i przecisnąć przez maszynkę do
makaronu albo zwinąć w rulon
i pokroić na paseczki. Gotować 5 minut w osolonej wodzie.
5. pod koniec gotowania dodać
sok pomidorowy,
sól,
pieprz i posiekany
koperek.
6.
śmietanę należy najpierw "zahartować" 3 łyżkami
śmietany (wlewając powoli do pojemniczka ze
śmietaną trochę gorącej zupy mieszając
śmietanę), następnie "zahartowaną"
śmietanę wlewać powoli do zupy mieszając zupę.
7. zupa najlepsza jest następnego dnia.