ßßß Cookit - przepis na Ryba po grecku

Ryba po grecku

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor przepisy_aleksandry
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia polska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (65 głosów)
8 filetów z dorsza /mintaja/ halibuta
2 jajka
mąka + bułka tarta do panierowania
4 duże marchewki
2 średnie pietruszki
1 średnia cebula
1 mały por
połówka małego selera
2-3 łyżki przecieru pomidorowego
sól
pieprz
4-5 ziarenek ziela angielskiego
2 liście laurowe
Ryba po grecku - sposób przygotowania: Natrzyj filety pieprzem i solą. Obtocz każdy filet w mące, następnie w jajku, a na samym końcu w bułce tartej. Smaż ryby z obu stron, aby panierka nabrała złoto-brązowego koloru. Pokrój cebulę i pora w piórka; marchew, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na niewielkiej ilości podsmaż cebulę i por. Następnie dodaj resztę warzyw, liść laurowy i ziele angielskie. Smaż kilka minut - mieszaj, aby jarzyny się nie przypaliły. Przecier pomidorowy rozmieszaj z około 1/2 - 3/4 szklanki wody i wlej do warzyw. Duś na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Co jakiś czas zamieszaj. Dopraw warzywa. Na dnie naczynia, w którym będziesz serwować rybę, wyłóż 1/3 część warzyw, a na niej 4 filety. Następnie kolejną 1/3 część warzyw, pozostałe filety i wszystko przykryj pozostałymi jarzynami. Kiedy potrawa całkowicie wystygnie wstaw do lodówki na noc, aby składniki się "przegryzły".
Ryba po grecku
Jeżeli pokażesz Grekom usmażone filety z dorsza lub morszczuka przykryte tartą marchewką uduszoną do miękkości z cebulą i koncentratem pomidorowym i zapytasz, czy rozpoznają rybę po grecku , pewnie pokiwają twierdząco głowami. Dobrze jest wtedy wiedzieć, że ten gest w Grecji ma dokładnie przeciwne
Będąc młodą kucharką...
Ania Martynowska (28 lat) i Sylwia Bukała (27 lat) dzień zaczynają na głodniaka. Obie lubią spać do południa i obie przed jedenastą muszą być w pracy. Ania - szefowa kuchni w restauracji Oregano w Białołęce; Sylwia - szefowa zmiany w restauracji Hotelu Mazurkas w Ożarowie. Żyją w ciągłym biegu. Zdar
Święta ekonomicznie - kilka przepisów na niedrogie dania i wypieki
minut, aż się przyrumienią. Podawaj do barszczu. Źródło: Nowa Kuchnia Polska Pierogi z kapustą Rybę po grecku możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Najlepsza jest na drugi dzień po przygotowaniu - gdy wszystkie smaki nieco się "przegryzą". Ryba po grecku 1 kg filetów kilka
W święta Bożego Narodzenia możemy przytyć nawet 5 kg!
warto podmienić rybą po grecku, pieczoną w pergaminie, gotowaną na parze lub śledziami w zalewie. Mak, który gości na stole pod postacią makowca lub klusek z makiem nie należy do najlżejszych składników. Wystarczy zjeść niewielki kawałek ciasta, który i tak ma 250 kcal lub łyżkę kutii. Gdy ktoś
Najpopularniejsze przepisy w 2013 roku
doskonałe pachnące pomidory i młodą marchewkę. Przepisy na rybę po grecku - nie tylko na święta! Pożywna zupa krem sprawdzi się zarówno jako rozgrzewający posiłek na jesień, jak i lekki obiad na wiosnę. Mimo, że ulubioną zupą Polaków jest, według różnych sondaży, pomidorowa, najczęściej przeglądaliście
Placek po węgiersku, zwany także plackiem po zbójnicku, to nic innego, jak duże placki ziemniaczane, polane gulaszem, a także (niekoniecznie) gęstą, kwaśną śmietaną. W rzeczywistości nie wywodzą się z kuchni węgierskiej, podobnie, jak ryba po grecku niewiele ma wspólnego z kuchnią grecką. Placek po
Proste i niedrogie dania z rybą
, ostudź. Śledzie pokrój na kawałki, ułóż w słoju, przekładając każdą warstwę cebulą. Pozostaw na noc. Podawaj razem z cebulą na czarnym chlebie posmarowanym masłem. Źródło: Miesięcznik Kuchnia Rybę po grecku można podawać na ciepło i na zimno. Smakuje wyśmienicie zarówno z kromką chleba, jak i ryżem czy
12 potraw, bez których nie mogą odbyć się Święta
4 litrami wody. Całość odstawiamy na ok. godzinę, a gdy owoce napęcznieją gotujemy na małym ogniu przez ok. 45 minut. Po ostygnięciu, doprawiamy do smaku. Ryba po grecku z morelami Tradycyjny przepis na rybę po grecku tym razem delikatnie zmieniamy dodając suszonych moreli. To nowoczesne
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-163542235/ryba po grecku/p