Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor przepisy_aleksandry

Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia polskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (65 głosów)8
filetów z dorsza /mintaja/
halibuta2
jajkamąka +
bułka tarta do panierowania4 duże
marchewki2 średnie
pietruszki1 średnia
cebula1 mały
porpołówka małego
selera2-3 łyżki
przecieru pomidorowegosólpieprz4-5 ziarenek
ziela angielskiego2
liście lauroweRyba po grecku - sposób przygotowania: Natrzyj filety
pieprzem i
solą. Obtocz każdy filet w
mące, następnie w
jajku, a na samym końcu w
bułce tartej. Smaż
ryby z obu stron, aby panierka nabrała złoto-brązowego koloru. Pokrój
cebulę i
pora w piórka;
marchew,
pietruszkę i
seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na niewielkiej ilości podsmaż
cebulę i
por. Następnie dodaj resztę warzyw,
liść laurowy i
ziele angielskie. Smaż kilka minut - mieszaj, aby jarzyny się nie przypaliły.
Przecier pomidorowy rozmieszaj z około 1/2 - 3/4 szklanki
wody i wlej do warzyw. Duś na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Co jakiś czas zamieszaj. Dopraw warzywa. Na dnie naczynia, w którym będziesz serwować
rybę, wyłóż 1/3 część warzyw, a na niej 4 filety. Następnie kolejną 1/3 część warzyw, pozostałe filety i wszystko przykryj pozostałymi jarzynami. Kiedy potrawa całkowicie wystygnie wstaw do lodówki na noc, aby składniki się "przegryzły".
Ryba po grecku

Jeżeli pokażesz Grekom usmażone
filety z dorsza lub
morszczuka przykryte tartą
marchewką uduszoną do miękkości z
cebulą i
koncentratem pomidorowym i zapytasz, czy rozpoznają
rybę po grecku , pewnie pokiwają twierdząco głowami. Dobrze jest wtedy wiedzieć, że ten gest w Grecji ma dokładnie przeciwneBędąc
młodą kucharką...

Ania Martynowska (28 lat) i Sylwia Bukała (27 lat) dzień zaczynają na głodniaka. Obie lubią spać do południa i obie przed jedenastą muszą być w pracy. Ania - szefowa kuchni w restauracji
Oregano w Białołęce; Sylwia - szefowa zmiany w restauracji Hotelu Mazurkas w Ożarowie. Żyją w ciągłym biegu. ZdarŚwięta ekonomicznie - kilka przepisów na niedrogie dania i wypieki

minut, aż się przyrumienią. Podawaj do barszczu. Źródło: Nowa Kuchnia Polska Pierogi z
kapustą Rybę po grecku możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Najlepsza jest na drugi dzień po przygotowaniu - gdy wszystkie smaki nieco się "przegryzą".
Ryba po grecku 1 kg filetów kilkaW święta Bożego Narodzenia możemy przytyć nawet 5 kg!

warto podmienić
rybą po grecku, pieczoną w pergaminie, gotowaną na parze lub
śledziami w zalewie.
Mak, który gości na
stole pod postacią makowca lub klusek z
makiem nie należy do najlżejszych składników. Wystarczy zjeść niewielki kawałek ciasta, który i tak ma 250 kcal lub łyżkę kutii. Gdy ktośNajpopularniejsze przepisy w 2013 roku

doskonałe pachnące
pomidory i
młodą marchewkę. Przepisy na
rybę po grecku - nie tylko na święta! Pożywna zupa krem sprawdzi się zarówno jako rozgrzewający posiłek na jesień, jak i lekki obiad na wiosnę. Mimo, że ulubioną zupą Polaków jest, według różnych sondaży, pomidorowa, najczęściej przeglądaliściePlacek po węgiersku, zwany także plackiem po zbójnicku, to nic innego, jak duże placki ziemniaczane, polane gulaszem, a także (niekoniecznie) gęstą, kwaśną
śmietaną. W rzeczywistości nie wywodzą się z kuchni węgierskiej, podobnie, jak
ryba po grecku niewiele ma wspólnego z kuchnią grecką. Placek poProste i niedrogie dania z
rybą
, ostudź.
Śledzie pokrój na kawałki, ułóż w słoju, przekładając każdą warstwę
cebulą. Pozostaw na noc. Podawaj razem z
cebulą na czarnym
chlebie posmarowanym
masłem. Źródło: Miesięcznik Kuchnia
Rybę po grecku można podawać na ciepło i na zimno. Smakuje wyśmienicie zarówno z kromką
chleba, jak i
ryżem czy12 potraw, bez których nie mogą odbyć się Święta

4 litrami
wody. Całość odstawiamy na ok. godzinę, a gdy
owoce napęcznieją gotujemy na małym ogniu przez ok. 45 minut. Po ostygnięciu, doprawiamy do smaku.
Ryba po grecku z
morelami Tradycyjny przepis na
rybę po grecku tym razem delikatnie zmieniamy dodając
suszonych moreli. To nowoczesne