Wykonanie
Witam ponownie w 'Projekcie Zupa' . Zgodnie z harmonogramem kolejna zupa pojawi się dopiero po Świętach, więc postanowiłam, iż ten przepis będzie miał związek z Wielkanocą. :) Czasu do Świąt zostało coraz mniej, zatem
pora planować listę zakupów oraz dań, jakie pojawią się na wielkanocnym
stole. Zupę
chrzanową przygotowałam po raz pierwszy i muszę przyznać, że bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła. Myślę, że śmiało może konkurować z wszechobecnym
żurkiem. Co prawda zdecydowałam się na lżejszą wersję chrzanowej (przygotowaną na
bulionie z kurczaka), ale śmiało możecie przyrządzić ją także na wywarze z
boczku oraz
białej kiełbasy.

Składniki:400 g świeżego
chrzanu *2 duże
ziemniaki1
cebula1,5 l
bulionu drobiowego100 ml
śmietany 12%1 łyżka stołowa
majeranku½ łyżeczki
czosnku granulowanego1 łyżka stołowa
oliwysól,
pieprz do smakudo podania:
chipsy z
kiełbasybulion:ćwiartka z
kurczaka1,7 l
wody3
marchewki2
pietruszkikawałek
selerakawałek
pora2
liście laurowe4 kulki
ziela angielskiego3 kulki
pieprzuchipsy z
kiełbasy:100 g
kiełbasy z piersi kurczaka½ łyżeczki
oliwy* Podana gramatura
chrzanu jest orientacyjna. Ja zużyłam ⅔ ilości, ale wszystko zależy od jego intensywności.Przygotowanie:
chipsy z
kiełbasy:Za pomocą pędzelka natłuszczamy patelnię
oliwą i układamy na niej
kiełbasę pokrojoną w bardzo cienkie plasterki.
Kiełbasę smażymy na wolnym ogniu, do momentu aż będzie krucha i mocno rumiana. Gotowe
chipsy odkładamy do ostudzenia.
bulion:Ćwiartkę z
kurczaka myjemy i usuwamy ewentualnie zanieczyszczenia. Umieszczamy ją w garnku z zimną
wodą i rozpoczynamy gotowanie. Gdy
woda zaczyna wrzeć, na powierzchni pojawią się szumowiny, które zbieramy za pomocą łyżki cedzakowej. W tym momencie zmniejszamy płomień, tak aby
woda lekko bulgotała. Dodajemy obraną i umytą
włoszczyznę oraz
przyprawy (
liście laurowe,
ziele angielskie,
pieprz ziarnisty). Grzejemy pod przykryciem, na wolnym ogniu przez około godziny (im dłużej tym smaczniejszy
wywar). Po ugotowaniu
mięso oraz
włoszczyznę wyławiamy i zjadamy, bądź wykorzystujemy np. jako farsz do pierogów . Natomiast gotowy
wywar odstawiamy, ponieważ przyda się jako baza zupy.zupa chrzanowa:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę o
boku 0,5 cm.
Cebulę drobno siekamy i wraz z
ziemniakami podsmażamy na łyżce
oliwy. Gdy
cebula się zrumieni, wyłączamy płomień i warzywa przekładamy do przygotowanego wcześniej
bulionu. Grzejemy przez 10-15 minut, aż
ziemniaki zmiękną. W międzyczasie ścieramy na tarce umyty i obrany
chrzan. Dodajemy go do zupy stopniowo i próbujemy, w celu sprawdzenia, czy smak nie jest zbyt ostry. Całość grzejemy jeszcze przez 5 minut, a następnie blendujemy na gładki krem. Na koniec dodajemy
śmietanę oraz
przyprawy (
majeranek,
czosnek,
sól i
pieprz). Gotową zupę podajemy z
chipsami z
kiełbasy.Smacznego!