ßßß
Jedna z moich ulubionych zup - pyszna, tania i szybka: zupa z soczewicą i dużą ilością ziemniaków. Zupę gotuję na oliwie z oliwek z lekko prażoną cebulką, nie dodaję mięsa, ponieważ z reguły nie gotuję zup na mięsie (oprócz typowych, typu gulasz czy rosół, itp. :)). Według mnie takiej zupie absolutnie nic nie brakuje, jest pełna i bogata w smaku. Oczywiście, jeśli chcecie możecie ugotować ją na jakiejś mięsnej kostce lub ładnym kawałku mięsa, wybór pozostawiam Wam :)Taką zupę gotuję przez cały rok, gości ona u mnie na stole bardzo często, gdyż składniki zawsze mam pod ręką (zapasem soczewicy mogę obdzielić pół miasta), a włoszczyzna zawsze zalega gdzieś na dnie lodówki. Do tego gotuje się ją naprawdę szybko i bezproblemowo. Porcja z przepisu starcza mi na dwa dni.Zupa z soczewicy jest idealna dla dzieci - zdrowa i pożywna, jako szybki obiad po szkole :) A Wy możecie zapakować ją w pojemnik i odgrzać sobie następnego dnia w pracy :)SKŁADNIKI:2 litry wody1 duża cebula5 łyżek oliwy z oliwek800 g ziemniaków2 średnie marchewki1 pietruszka0,5 średniego selera8-10 cm kawałek pora1 szklanka czerwonej/pomarańczowej soczewicy (około 200 g)5 ziarenek ziela angielskiego3 listki laurowe1 łyżeczka suszonego tymianku0,5 łyżeczki suszonego lubczyku0,5 łyżeczki majerankuokoło 1 łyżeczki soli (do smaku)świeżo mielony pieprz (do smaku)WYKONANIE:Wodę zagotuj w większym garnku. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij, a następnie lekko zrumień na niej leciutko cebulę. Następnie przerzuć ją do gotującej się wody.Pokrój obrane ze skórki warzywa: ziemniaki w większą kostkę, marchewkę w półksiężyce, por w talarki, pietruszkę i seler w 1,5-2 cm cienkie słupki. Możesz warzywa również (oprócz ziemniaków) zetrzeć na tarce, jeśli wolisz. Do zupy dodaj pokrojone warzywa, liście laurowe oraz ziele angielskie i gotuj je około 4-5 minut.Po tym czasie dosyp przepłukaną na sitku soczewicę, przyprawy i gotuj całość do miękkości warzyw , około 15-20 minut. Jeśli będzie to konieczne, zupę dosól i dopieprz do smaku oraz posyp natką pietruszki. Rozlej do talerzy. Gotowe! Smacznego!