ßßß Cookit - przepis na Pyszny rosół na giczy wołowej -Rindfleischsuppe

Pyszny rosół na giczy wołowej -Rindfleischsuppe

nazwa

Wykonanie

Rosół to świetna rozgrzewajaca zupa, zimą samkuje najlepiej. Od dawna już rosół za mną chodził i nie tylko sama zupa, ale rozpływająca się w ustach sztuka mięsa w sosie musztardowym ( po przepis zapraszam tutaj). Przyznam szczerze, że wcześniej nie robiłam rosołu na giczy wołowej. Na rosól kupowało się tzw.poprzeczkę. Najczęściej jednak robiłam lekki rosół z kurczaka. Ten jest przepyszny, a mięso z poprzerastaną tkanką łączno - kolagenową po prostu wyśmienite. Wołowina posiada spore ilości kolagenu. Ten odżywi nasze chrząstki stawowe tzn. "naoliwi" nasze trzeszczące stawy i poprawi strukturę skóry. Kolagen z greckiego znaczy: cola- klej, genno- rodzić.
Rindfleischsuppe z użyciem Beinschebe - właśnie giczy wołowej to klasyk niemieckiej kuchni. Lekka, smakowita zupa z dodatkiem świeżych warzyw. Gości w codziennej kuchni, ale sprawdzi się też idealnie gdy zawitają goście. To również podstawa wszystkich sosów i świetna baza dla innych zup.
Francuzi mają Pot-au-feu, Włosi Bollito misto, Hiszpanie Cocido, a Polacy rosół. W każdym kraju występują odmienne warianty użycia mięsa z uboju, ale sposób wykonania zupy jest identyczny. Rosół wzbogacony dodatkami ziemniaków, makaronu lub ryżu i ugotowanym mięsem jest bardzo pożywny.
Gicz to nie tylko składnik rosołu. W kuchni włoskiej pieczona gicz, czyli ossobuco to prawdziwy rarytas dla smakoszy. Ossobuco znaczy dosłownie kość z dziurką, a w daniu oznacza kość wołową lub cielecą przeciętą w poprzek.
W składzie dobrze zbilansowanej diety powinno 2-3 razy w tygodniu znaleźć się mięso. Ma ono wartość odżywczą ze względu na dużą zawartość ilościową i jakościową cennych białek, co sprawia, że trudno je zastąpić innym pokarmem, chcąc zachować prawidłową dietę. Zawartość tłuszczów w mięsie jest obecnie mniejsza niż jeszcze kilka lat temu, ponieważ postęp techniczny w hodowli zwierząt umożliwił ograniczenie przenikania tłuszczu do mas mięśniowych.
W chudych mięsach zawartość cholesterolu wynosi 70 mg/100 gw części jadalnej. Są to wartości niższe niż np. w mleku. Wśród minerałów przodują ze względu na ilość: potas, fosfor, chlor, sód, magnez, ale najważniejszym minerałem w mięsie jest żelazo ze względu na wysoką zawartość i łatwość przyswajania. Posiada jeszcze witaminy z grupy B i śladowe ilości wit. A i D. Najważniejszym jednak składnikiem jest wit. B12- kobalamina występująca tylko w mięsie. Z ilością zjadanego mięsa nie należy jednak przesadzać, ponieważ ma ono właściwości zakwaszające. Dlatego dobrze jest łączyć je z warzywami wybitnie zasadotwórczymi dla zrównoważenia np. z buraczkami.
Składniki na 6 osób:
2 krążki z giczy wołowej ( 2 Beinscheiben) 800- 900g
2 l wody
5- 10 ziarenek pieprzu
3- 5 ziarenek ziela angielskiego
1- 2 listki laurowe
3- 4 goździki
1 płaska łyżka soli
mały seler
3- 4 marchewki
1 pietruszka
1 por cały z zieloną częścią
1 duża cebula
dodaję także lubczyk (mam zamrożony z lata)
Wykonanie:
Mięso umyć i włożyć do garnka z zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować na bardzo małym - pyrkającym - ogniu 2 godziny. Woda powinna tylko" mrugać", nie bulgotać. Po zagotowaniu usunąć szumowiny. Dodać wszystkie przyprawy, oprócz goździków. Cebulę przekroić na pół, pozostawiajac jednak łuski. Łuski cebuli zawierają kwercytynę (flawonoid o dobroczynnym działaniu na naczynia krwionośne i rozrzedzającym krew). Przekrojoną częścią położyć na płycie, żeby się przypiekła
Obrać warzywa i pokroić na mniejsze kawałki. W przestudzoną połówkę cebuli wbić 3 goździki. W połowie gotowania dodać wszystkie warzywa. Gdy warzywa i mięso będą miękkie rozlać rosół na ogrzane talerze
Podawać z makaronem lub lanymi kluseczkami, można dołożyć pokrojone w kawałki mięso. Obficie posypać zieloną pietruszką. Mięso z rosołu możemy zużyć zmielone jako farsz do pierogów lub podać z sosem musztardowym jako sztukę miesa. Rosół jest tak esencjonalny, że po wystudzeniu zsiada się na galaretę. Smacznego!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2013/04/rosol-na-giczy-wolowej-rindfleischsuppe.html