ßßß Cookit - przepis na Rosół z gęsi z korzennymi przyprawami

Rosół z gęsi z korzennymi przyprawami

nazwa

Wykonanie

Rosół - królowa polskich zup. To chyba jedna z najbardziej popularnych, a jednocześnie bardzo prostych potraw. Wielu z nas nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez rosołu. W listopadzie warto pokusić się o przygotowanie rosołu na gęsinie. Jeśli tradycyjnie pojawiła się na Twoim stole gęsina, to warto wykorzystać kości i okrawki tłuszczu do przygotowania najsmaczniejszego z rosołów. Ma wyjątkowo delikatny smak, a wzbogacony dodatkiem cynamonu i goździków zachwyca lekko korzennym aromatem. Przypieczona na płycie cebula nada mu pięknej, złocistej barwy. To tego oczywiście domowy makaron, smaczniej być nie może. Bardzo polecam!
Składniki:
korpus z piersi gęsi
1 cebula
sól, pieprz
2-3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
lubczyk zielony
listek laurowy
2-3 kulki ziela angielskiego
2-3 goździki
kawałek kory cynamonu
1 anyżek gwiaździsty
woda - 1,5-2 l
natka zielonej pietruszki
Wykonanie:
kości opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, tak by zmieściły się w garnku. Zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia. Po zagotowaniu zdjąć szumowiny. Gotować na ledwie mrugajacym ogniu około 1,5 godziny
cebule obrać z wierzchnich, zabrudzonych łusek, przekroić na pół i przypiec na czarno na płycie. Warzywa obrać, przekroić na mniejsze kawałki. Dodać warzywa i przyprawy do rosołu, gotować następne 30 minut
podawać z ulubionymi dodatkami. Podałam z domowym makaronem. Po przepis na makaron zapraszam tutaj
SMACZNEGO !
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2015/11/roso-z-gesi-z-korzennymi-przyprawami.html