Wykonanie
Rosół - królowa
polskich zup. To chyba jedna z najbardziej popularnych, a jednocześnie bardzo prostych potraw. Wielu z nas nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez rosołu. W listopadzie warto pokusić się o przygotowanie rosołu na gęsinie. Jeśli tradycyjnie pojawiła się na Twoim
stole gęsina, to warto wykorzystać kości i okrawki tłuszczu do przygotowania najsmaczniejszego z rosołów. Ma wyjątkowo delikatny smak, a wzbogacony dodatkiem
cynamonu i
goździków zachwyca lekko korzennym aromatem. Przypieczona na płycie
cebula nada mu pięknej, złocistej barwy. To tego oczywiście domowy
makaron, smaczniej być nie może. Bardzo polecam!
Składniki:korpus z piersi gęsi1
cebulasól,
pieprz2-3
marchewki1
pietruszkakawałek
selerakawałek
poralubczyk zielony
listek laurowy2-3 kulki
ziela angielskiego2-3
goździkikawałek kory
cynamonu1
anyżek gwiaździsty
woda - 1,5-2 l
natka zielonej
pietruszkiWykonanie:kości opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, tak by zmieściły się w garnku. Zalać zimną
wodą, doprowadzić do wrzenia. Po zagotowaniu zdjąć szumowiny. Gotować na ledwie mrugajacym ogniu około 1,5 godziny
cebule obrać z wierzchnich, zabrudzonych łusek, przekroić na pół i przypiec na czarno na płycie. Warzywa obrać, przekroić na mniejsze kawałki. Dodać warzywa i
przyprawy do rosołu, gotować następne 30 minutpodawać z ulubionymi dodatkami. Podałam z domowym
makaronem. Po przepis na
makaron zapraszam tutajSMACZNEGO !