ßßß Cookit - przepis na Lekki rosołek z kurczaka

Lekki rosołek z kurczaka

nazwa

Wykonanie

Po zrobieniu udek z kurczaka w porterze pozostały mi kostki i kawałki grzbietów, które musiałam odciąć i spożytkować. Tak powstał lekki rosołek na resztkach z kurczaka. W ten sam sposób zużywam kości i skórę i indyka. Indyczy jest jeszcze bardziej esencjonalny. Gorący rosół, mocno rozgrzewający idealny na powitanie 1-go dnia zimnej jesieni. Pierwszy dzień delektowaliśmy się rosołem, na drugi dzień, po dodaniu przecieru pomidorowego czystą zupa pomidorową. Rosół podałam nietradycyjnie, bo z kostką z kaszy manny. Jest jeszcze delikatniejszy, wręcz dietetyczny. Po przepis na kostkę z kaszy manny zapraszam tutaj .
Składniki na 4 porcje
4 kości z nóżek kurczaka + 4 grzbiety
2/3 małe marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
1 cebula
1/1,2 l wody
sól, pieprz
1 listek laurowy
2/3 ziarenka ziela angielskiego
gałązka lubczyku
natka zielonej pietruszki
Wykonanie
opłukane kości włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Dodać sól i doprowadzić do wrzenia. Powstałe szumowiny zebrać łyżką
dodać umyte warzywa, listek laurowy, ziele angielskie i gotować na bardzo małym ogniu
cebulę przekroić na pół i podpiec na płycie kuchenki. Dołożyć do rosołu
gotować mięso do miekkości na bardzo małym ogniu, około 1 godziny
po ugotowaniu doprawić do smaku solą i ewentualnie odrobiną pieprzu. Podawać z makaronem, ryżem lub kostką z kaszy manny posypując zieloną pietruszką
SMACZNEGO !
UWAGI - Aby rosół byl klarowny, nie może gotować się zbyt gwałtownie. Nie należy dodawać zimnej, lecz zawsze gorącą wodę. Nie dodawać za dużo jarzyn, by nie zatracić charakterystycznego smaku rosołu drobiowego, szczególnie marchewki, która wprowadzi za dużo słodyczy. Smak i kolor bardzo poprawia dodanie podpieczonej cebuli.
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/09/lekki-rosoek-z-kurczaka.html