ßßß Cookit - przepis na Żur

Żur

nazwa

Wykonanie

Ta wersja żuru jest również gęsta i bogata w składniki a różni się tym, że zupa jest gotowana na wywarze z warzyw ugotowanym na wodzie spod boczku i kiełbasy. Ciężko mi powiedzieć która wersja jest smaczniejsza, mnie smakują obie.
Składniki:
500 ml zakwasu na żur
2 l wody
200 g białej kiełbasy
200 g wędzonego boczku
3 cebule
500 g ziemniaków
½ dużego selera
1 pietruszka
2 marchewki
2 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu
1 łyżka majeranku
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
1-2 łyżki chrzanu
4 jajka ugotowane na twardo
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
2 cebule pokroić w drobną kostkę.
Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
1 cebulę przekroić na pół i opalić na blaszce lub nad palnikiem.
Wodę zagotować, wrzucić do niej kiełbasę i boczek a następnie zaparzać nie dopuszczając do wrzenia przez około 40 minut.
Mięso i kiełbasę wyjąć z wywaru i wystudzić.
Wodę spod boczku zagotować dodać marchewkę, pietruszkę, sele, opaloną cebulę liść laurowy i ziele angielskie. Gotować przez około 30 minut aż warzywa zmiękną.
Kiełbasę pokroić w plastry, boczek pokroić w kostkę.
Na rozgrzaną patelnię wrzucić boczek i kiełbasę, gdy tłuszcz się wytopi dodać cebulę i smażyć aż całość się zarumieni.
Do mięsa dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i majeranek, chwilę podsmażyć.
Z wywaru wyciągnąć ugotowane warzywa, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, gotować kilka minut aż ziemniaki zmiękną.
Dodać podsmażone mięso, doprawić chrzanem, solą i pieprzem.
Zakwas dodać powoli do zupy cały czas mieszając.Doprowadzić do wrzenia.
Gotowy żur udekorować jajkiem.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2013/03/zur.html