Wykonanie
Swoją przygodę ze
szparagami rozpoczęłam w zeszłym roku, ponieważ wtedy zjadłam je po raz pierwszy. To danie również przygotowałam rok temu, (stąd niezbyt udane zdjęcia) lecz jakoś wcześniej nie doczekało się publikacji. Teraz sezon na
szparagi znów się zaczyna, więc może ktoś z Was skusi się na tą potrawę lub na samo wykonanie
szparagów w cieście. Myślę, że podane w duecie z jakimś ciekawym sosem, także smakowałyby wybornie.

Składniki:
szparagi w cieście:

pęczek
zielonych szparagów150 ml
jasnego piwa1
jajkoszklanka
mąki* +
mąka do obtoczenia
szparagówsól,
pieprz cayenneolej do smażeniaokoło 500-600 g
piersi z kurczakamarynata:1 duża
cebuladymka z zieloną częściądwu centymetrowy korzeń
imbirusok wyciśnięty z dwóch
limonek2 małe
ostre papryczki1 łyżka stołowa ciemnego
sosu sojowegołyżeczka
cynamonułyżeczka mielonego
ziela angielskiego(można użyć ziarenek i roztłuc je w moździerzu)łyżeczka
gałki muszkatołowej3/4 szklanki
brązowego cukruszklanka
oliwy z oliwekdodatkowo150 ml
bulionu warzywnego/drobiowegoopcjonalnie stołowa łyżka
mąkigarść posiekanej
kolendry1 ugotowana
marchewka**
sól,
pieprz* użyłam szklanki o pojemności 250 ml** można pominąć ten składnik, ja dodałam ponieważ
marchewka została mi po przygotowaniu innego daniaPrzygotowanie:
szparagi:Do miski wlewamy
piwo i wbijamy
jajko. Delikatnie ubijamy trzepaczką. Nieustannie mieszając dodajemy
mąkę. Doprawiamy
solą oraz
pieprzem cayenne Gotowe ciasto powinno być dość gęste, podobne do naleśnikowego, więc w razie potrzeby można dodać jeszcze odrobinę
mąki lub
piwa, aby uzyskać właściwą konsystencję. Do dużego, głębokiego garnka (jego średnica musi być większa niż długość
szparagów) nalewamy
olej do ok. 5-6 cm wysokości i rozgrzewamy go. W tym czasie
szparagi myjemy, osuszamy i usuwamy zdrewniałe końce.
Szparagi najpierw obtaczamy w
mące, a następnie zanurzamy w cieście i smażymy na głębokim
oleju. Ważne jest, aby w garnku nie umieścić zbyt wielu
szparagów w jednym momencie, ponieważ się posklejają.
Szparagi w cieście smażymy z każdej strony na ciemnozłoty kolor. Gdy są gotowe, wyciągamy je cedzakiem i osączamy z tłuszczu na talerzu wyścielonym ręcznikiem papierowym.
kurczak:
Kurczaka płuczemy pod zimna
wodą, dzielimy na kilka mniejszych części i lekko rozbijamy.
Imbir obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczach.
Cebulę i
dymkę obieramy, siekamy w drobną kosteczkę. Papryczki myjemy i drobno siekamy. W misce umieszczamy pozostałe składniki marynaty. Dodajemy posiekane warzywa oraz starty
imbir, a następnie całość blendujemy aż będzie
mieć gładką konsystencję.
Kurczaka wkładamy do marynaty i odstawiamy do lodówki przynajmniej na 30 minut, jednak im dłużej tym lepiej. Po tym czasie
kurczaka wyciągamy (marynaty nie wyrzucamy, ponieważ przyda się do zrobienia sosu) i smażymy z obu stron na patelni grillowej aż się ładnie przyrumieni. Przygotowujemy sos. Marynatę umieszczamy w rondelku i grzejemy na wolnym ogniu bez przykrycia. Gdy się zagotuje, podlewamy ją
bulionem. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem, mieszamy i grzejemy na wolnym ogniu jeszcze przez 5-10 minut. Jeśli
sos jest zbyt rzadki, możemy zagęścić go łyżką
mąki (
Mąkę rozpuszczamy w odrobinie zimnej
wody i dokładnie mieszamy, aby nie powstawały grudki. Gotową zawiesinę dodajemy do sosu. Mieszamy do momentu aż sos się ponownie zagotuje i zagęści). Do gotowego sosu dodajemy posiekaną
kolendrę oraz drobno pokrojoną ugotowaną
marchewkę. Mieszamy i wyłączamy płomień. Gotowego
kurczaka i sos podajemy z przygotowanymi wcześniej
szparagami. Smacznego!