ßßß
W najnowszym dwumiesięczniku Jamiego Olivera znalazłam sporo inspiracji. Jedną z nich był przepis na pikantnego łososia z ryżem. Dostosowałam go do mojej zawartości lodówki i wyszło pyszne, zdrowe i bardzo szybkie danie. W oryginalnym przepisie ryż połączono z fasolą i kukurydzą - ja dodałam do niego włoszczyznę, pieczarki i natkę pietruszki. Przyrządzenie dania ułatwiło mi to, że zazwyczaj gotuję większą ilość ryżu, a resztki zamrażam. Kiedy chcę przygotować szybki obiad, wystarczy, że odpowiednio wcześniej wyciągnę go z zamrażarki, a następnie przesmażę z jarzynami i doprawię ulubionymi przyprawami. Polecam taki smażony ryż na zapracowane dni - świetny jako dodatek do ryby i mięsa lub jako samodzielne danie:) Smacznego:) na 2 porcje:2 filety z łososia,ok. 1 i 1/2 szklanki ugotowanego ryżu (u mnie brązowy ryż ze sklepu Smaki Ziemi),cebula,2 ząbki czosnku,marchew,pietruszka,ćwierć selera,kilka dużych pieczarek,kilka łyżek posiekanej natki pietruszkisól, pieprz na marynatę:2 posiekane ząbki czosnku,1 łyżka posiekanego imbiru,1/2 łyżki brązowego cukru,posiekana papryczka chili (może być mniej),1/3 łyżki pieprzu cayenne,1/2 łyżki tymianku,1/3 łyżki rozgniecionego ziela angielskiego,po 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego, cynamonu i gałki muszkatołowej,1/2 łyżeczki sosu sojowego,3-4 łyżki oliwy,Połączyć składniki marynaty i obtoczyć w niej łososia. Odłożyć na godzinę. Włoszczyznę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę i czosnek drobno posiekać. Pieczarki pokroić w plastry. Warzywa i grzyby usmażyć na małej ilości tłuszczu, doprawić (na koniec dodać czosnek). Wrzucić ryż, wszystko dobrze wymieszać. Posypać natką pietruszki. Rybę usmażyć na patelni grillowej lub upiec w piekarniku (ok. 10-15 minut w 200 stopniach), podawać na ryżu z warzywami.