ßßß Cookit - przepis na Warzywny Eintopf z makaronem i kurczakiem

Warzywny Eintopf z makaronem i kurczakiem

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj mam dla Was kolejną makaronową, a zarazem konkursową propozycję. Pożywny Eintopf to bardzo popularna, niemiecka potrawa. Może się w niej znaleźć praktycznie wszystko, na co macie ochotę, choć najbardziej popularnymi dodatkami są: ziemniaki, boczek, kasza lub kiełbasa wraz z warzywami. Ja postawiłam na nieco lżejszą wersję, bardziej jarzynową, z dodatkiem makaronu i kurczaka.
Składniki:
okrągły chlebek żytni
1 puszka kukurydzy
1 brokuł
3 marchewki
kawałek pora
pół selera
1 cebula
1 papryka zielona
3 pieczarki
3 ząbki czosnku
pól pęczka szczypiorku
1,5 szklanki bulionu drobiowego
150 g makaronu świderki fusilli Omnomnom
1-2 łyżki stołowe mąki
stołowa łyżka masła
sól
pieprz
czosnek granulowany
słodka papryka
marynata do kurczaka:
sól
pieprz
łyżka oliwy
łyżeczka musztardy
ostra papryka
Przygotowanie:
Mięso marynujemy z przyprawami i musztardą przez około 1h w lodówce. Po tym czasie kroimy je na kawałki i podsmażamy na patelni aż będzie lekko rumiane. Warzywa myjemy, obieramy. Papryki pozbawiamy pestek. Brokuły dzielimy na różyczki. Marchew, seler, cebulę paprykę, czosnek oraz szczypiorek kroimy w drobną kostkę. Pieczarki kroimy w plasterki, a pora w cienkie krążki. Masło rozgrzewamy w głębokim garnku lub woku. Podsmażamy cebulę z czosnkiem na złoto. Następnie dodajemy marchewki, seler oraz pora. Podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem około 15-20 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodajemy paprykę oraz brokuły. Jeśli cała woda odparowała, dolewamy trochę i dusimy kolejne 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dorzucamy odsączoną kukurydzę, kurczaka oraz pieczarki. Całość podlewamy bulionem. I grzejemy na wolnym ogniu bez przykrycia około 10 minut. Bulion powinien się nieco zredukować. W tym czasie makaron gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzony makaron dodajemy do garnka z warzywami i kurczakiem. Mieszamy. Mąkę rozrabiamy z 2 łyżkami zimnej wody i dodajemy do warzyw. Grzejemy, cały czas mieszając, aż mieszanka się zagotuje i zacznie gęstnieć. Na koniec danie doprawiamy wedle uznania solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, słodką papryką oraz dodajemy szczypiorek. Przed podaniem odkrawamy wierzch chlebka żytniego na około 2/3 wysokości, wyjmujemy ze środka miąższ, aby powstała chlebowa miseczka. Napełniamy ją gotowym daniem i podajemy. Smacznego!
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2014/03/warzywny-eintopf-z-makaronem-i.html