Wykonanie
Dzisiaj mam dla Was kolejną
makaronową, a zarazem konkursową propozycję. Pożywny Eintopf to bardzo popularna, niemiecka potrawa. Może się w niej znaleźć praktycznie wszystko, na co macie ochotę, choć najbardziej popularnymi dodatkami są:
ziemniaki,
boczek,
kasza lub
kiełbasa wraz z warzywami. Ja postawiłam na nieco lżejszą wersję, bardziej jarzynową, z dodatkiem
makaronu i
kurczaka.

Składniki:okrągły chlebek żytni1 puszka
kukurydzy1
brokuł3
marchewkikawałek
porapół
selera1
cebula1
papryka zielona3
pieczarki3 ząbki
czosnkupól pęczka
szczypiorku1,5 szklanki
bulionu drobiowego150 g
makaronu świderki fusilli Omnomnom1-2 łyżki stołowe
mąkistołowa łyżka
masłasólpieprzczosnek granulowany
słodka paprykamarynata do
kurczaka:
sólpieprzłyżka
oliwyłyżeczka
musztardyostra paprykaPrzygotowanie:
Mięso marynujemy z
przyprawami i
musztardą przez około 1h w lodówce. Po tym czasie kroimy je na kawałki i podsmażamy na patelni aż będzie lekko rumiane. Warzywa myjemy, obieramy.
Papryki pozbawiamy pestek.
Brokuły dzielimy na różyczki.
Marchew,
seler,
cebulę paprykę,
czosnek oraz
szczypiorek kroimy w drobną kostkę.
Pieczarki kroimy w plasterki, a
pora w cienkie krążki.
Masło rozgrzewamy w głębokim garnku lub woku. Podsmażamy
cebulę z
czosnkiem na złoto. Następnie dodajemy
marchewki,
seler oraz
pora. Podlewamy odrobiną
wody i dusimy pod przykryciem około 15-20 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodajemy
paprykę oraz
brokuły. Jeśli cała
woda odparowała, dolewamy trochę i dusimy kolejne 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dorzucamy odsączoną
kukurydzę,
kurczaka oraz
pieczarki. Całość podlewamy
bulionem. I grzejemy na wolnym ogniu bez przykrycia około 10 minut.
Bulion powinien się nieco zredukować. W tym czasie
makaron gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzony
makaron dodajemy do garnka z warzywami i
kurczakiem. Mieszamy.
Mąkę rozrabiamy z 2 łyżkami zimnej
wody i dodajemy do warzyw. Grzejemy, cały czas mieszając, aż mieszanka się zagotuje i zacznie gęstnieć. Na koniec danie doprawiamy wedle uznania
solą,
pieprzem,
czosnkiem granulowanym,
słodką papryką oraz dodajemy
szczypiorek. Przed podaniem odkrawamy wierzch
chlebka żytniego na około 2/3 wysokości, wyjmujemy ze środka miąższ, aby powstała chlebowa miseczka. Napełniamy ją gotowym daniem i podajemy. Smacznego!
