ßßß
Składniki:½ kg dowolnego mięsa z kurczaka½ kg pieczarek1 duża czerwona papryka2 łyżki koncentratu pomidorowego2 łyżki masła2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki½ łyżeczki mielonej ostrej paprykisól i pieprz do smaku3 cebule3 łyżki mąki2 litry bulionu drobiowegodo bulionu: marchew, seler, pietruszka (według uznania)Wykonanie:Przygotowujemy bulion drobiowy. Mięso dokładnie myjemy i wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy warzywa: marchew, seler, pietruszka. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 1 godzinę. Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy również skorzystać z gotowego bulionu drobiowego, lecz mięso potrzebne do strogonowa i tak musi być wcześniej ugotowane. Bulion studzimy, przecedzamy.Mięso z kurczaka kroimy w mniejsze kawałki, najlepiej w paski. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Pieczarki obieramy i kroimy w ćwiartki. Paprykę kroimy w drobniutkie paseczki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i dodajemy pieczarki. Smażymy je tak długo aż pieczarki puszcza wodę, która następnie odparuje w trakcie smażenia. Pod koniec smażenia do pieczarek dodajemy paprykę. W garnku szklimy cebulę na 1 łyżce masła, gdy stanie się już miękka dodajemy pokrojone w paseczki mięso, oraz pieczarki z papryką. Wlewamy do garnka bulion drobiowy i dodajemy koncentrat pomidorowy oraz słodką mieloną paprykę oraz ostrą mieloną paprykę. Gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut. Na samym końcu doprawiamy solą i pieprzem, zagęszczamy mąką.
Podajemy z pieczywem lub tostami.
Danie bierze udział w akcji: