Wykonanie

Składniki:½ kg dowolnego
mięsa z kurczaka½ kg
pieczarek1 duża
czerwona papryka2 łyżki
koncentratu pomidorowego2 łyżki
masła2 łyżeczki mielonej
słodkiej papryki½ łyżeczki mielonej
ostrej paprykisól i
pieprz do smaku3
cebule3 łyżki
mąki2 litry
bulionu drobiowegodo
bulionu:
marchew,
seler,
pietruszka (według uznania)Wykonanie:Przygotowujemy
bulion drobiowy.
Mięso dokładnie myjemy i wkładamy do garnka i zalewamy zimną
wodą. Dodajemy warzywa:
marchew,
seler,
pietruszka. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 1 godzinę. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Możemy również skorzystać z gotowego
bulionu drobiowego, lecz
mięso potrzebne do strogonowa i tak musi być wcześniej ugotowane.
Bulion studzimy, przecedzamy.
Mięso z kurczaka kroimy w mniejsze kawałki, najlepiej w paski.
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka.
Pieczarki obieramy i kroimy w ćwiartki.
Paprykę kroimy w drobniutkie paseczki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę
masła i dodajemy
pieczarki. Smażymy je tak długo aż
pieczarki puszcza
wodę, która następnie odparuje w trakcie smażenia. Pod koniec smażenia do
pieczarek dodajemy
paprykę. W garnku szklimy
cebulę na 1 łyżce
masła, gdy stanie się już miękka dodajemy pokrojone w paseczki
mięso, oraz
pieczarki z
papryką. Wlewamy do garnka
bulion drobiowy i dodajemy
koncentrat pomidorowy oraz słodką mieloną
paprykę oraz ostrą mieloną
paprykę. Gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut. Na samym końcu doprawiamy
solą i
pieprzem, zagęszczamy
mąką.

Podajemy z
pieczywem lub tostami.

Danie bierze udział w akcji: