Wykonanie
Za oknem zamiast świątecznej aury, mamy idealnie paskudną jesień. Pada, wieje, jest szaro i zimno. W takie dni człowiek ma ochotę na coś konkretnego i ciepłego, a co jest lepszego niż pyszna i sycąca zupa gulaszowa . Połączenie
mięsa, warzyw i przypraw... Pychota.
Składniki:ok. 500g
mięsa na gulasz300g
pieczarekczerwona paprykaduża
marchewselerpietruszkaduża
cebulałyżeczka słodkiej i
ostrej paprykiszczypta
chillisól i
pieprz do smaku1 łyżka koncentratu1 łyżka
ketchup2
liście laurowe2
ziela angielskieok. 1litra
bulionu1 łyżka
masłaSposób przyrządzania:
Pieczarki,
marchew i
pietruszkę kroimy w plasterki.
Cebulę,
seler i
paprykę kroimy w kostkę.
Mięso wraz z
cebulą podsmażamy na
maśle ok. 10minut. Gdy
mięso nabierze koloru, dodajemy pozostałe warzywa i podsmażamy jeszcze przez jakieś 10 minut.
Po tym czasie
mięso z warzywami przekładamy do garnka i zalewamy
bulionem wymieszanym z koncentratem i
ketchupem. Doprawiamy do smaku.I gotujemy na małym ogniu, aż
mięso będzie miękkie. Ja gotowałam prawie 1,5 godziny.