Wykonanie
Warzywa z patelni to nic innego jak bardzo smaczne i bardzo skuteczne czyszczenie lodówki. U mnie w każdym razie uwielbiamy taki obiad :) Co Wy na to? Skład zawsze może się trochę różnić, warzywa można przyprawić na różne sposoby - w efekcie zawsze danie będzie inne :) Można dodać
kiełbaskę, duszone czy
pieczone mięso, wtedy jest na pewno pożywniej, ale absolutnie nie jest to konieczne!


Dziś w obiedzie udział wzięły (składniki na 2 osoby):3
marchewki10-12
brukselek4-5 średnich
ziemniaków1
cebulka dymka ze
szczypiorem3-4 cm kawałka
pora (jasna część)2 ząbki
czosnkukilka łyżek
kukurydzy z puszki2 łyżki
oliwy0,5 szklanki dowolnego
bulionuporcja domowego
masła ziołowegoświeży
tymianek - posiekany
sól,
pieprz do smaku
kurczak np. z rosołu, lub pieczony dzień wcześniejPrzygotowanie:Wszystkie warzywa dokładnie myję i obieram.
Ziemniaki kroję w dużą kostkę,
marchew w półcentymetrowe plastry,
brukselki kroję na pół.
Cebulę,
por i
czosnek siekam grubo ,
szczypior w 2-3 cm kawałki . Na patelni rozgrzewam
olej, wrzucam
ziemniaki i
marchew, lekko
solę i pod pokrywką smażę kilka minut, po czym dodaję
brukselki, dolewam połowę
bulion u i duszę kilka minut, aż warzywa zmiękną. Dodaję posiekany
por,
kukurydzę,
czosnek i
cebulę, dolewam resztę
bulionu i duszę kolejne kilka minut.
Bulion powinien wyparować, wtedy dodaję posiekanego na kawałki
kurczaka , mieszam . Doprawiam do smaku
solą i
pieprzem, dodaję
szczypior,
tymianek i
masło ziołowe - jeszcze chwilę duszę razem.Przepis autorski.



