Wykonanie
Składniki4 porcje1 mała
cukinia4
ziemniaki1/2
pora1/2
cebuli1 ząbek
czosnkusól,
pieprz, świeży lub suszony
tymianek1 łyżka
oliwy + 1 łyżka
masłaok. 3 szklanek
bulionu100 g
szpinakuDo podania:grzanki z
serem kozim i
tymiankiem lub
ser kozi i świeży
tymianek do posypaniaPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 180 stopni C . Do żaroodpornego garnka lub naczynia włożyć pokrojoną w kostkę
cukinię, obrane i pokrojone w kostkę
ziemniaki, umytego i pokrojonego na 1 cm plastry
pora, obraną i pokrojoną na cząstki
cebulę, obrany i pokrojony na plasterki
czosnek.Warzywa skropić
oliwą, dodać
masło, doprawić
solą i
pieprzem, łyżeczką suszonego
tymianku lub 1 łyżką listków świeżego. Wszystko wymieszać, przykryć i wstawić do piekarnika na ok. 30 - 35 minut.Upieczone warzywa zalać gorącym
bulionem i zagotować. Gotować ok. 5 minut, następnie dodać
szpinak i mieszając gotować przez 1 minutę. Zupę zmiksować w stojącym blenderze.Propozycja podaniaWłączyć piekarnik z funkcją grilla, jednocześnie nagrzewać blaszkę. Kromki
chleba przykryć
serem i posypać
tymiankiem. Wstawić do piekarnika i opiekać ok. 5 minut. Pokroić w paski lub w kosteczkę i ułożyć na zupie.