ßßß Cookit - przepis na Zupa z pieczonej cukinii i szpinaku

Zupa z pieczonej cukinii i szpinaku

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 porcje
1 mała cukinia
4 ziemniaki
1/2 pora
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, świeży lub suszony tymianek
1 łyżka oliwy + 1 łyżka masła
ok. 3 szklanek bulionu
100 g szpinaku
Do podania:
grzanki z serem kozim i tymiankiem lub ser kozi i świeży tymianek do posypania
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C . Do żaroodpornego garnka lub naczynia włożyć pokrojoną w kostkę cukinię, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, umytego i pokrojonego na 1 cm plastry pora, obraną i pokrojoną na cząstki cebulę, obrany i pokrojony na plasterki czosnek.
Warzywa skropić oliwą, dodać masło, doprawić solą i pieprzem, łyżeczką suszonego tymianku lub 1 łyżką listków świeżego. Wszystko wymieszać, przykryć i wstawić do piekarnika na ok. 30 - 35 minut.
Upieczone warzywa zalać gorącym bulionem i zagotować. Gotować ok. 5 minut, następnie dodać szpinak i mieszając gotować przez 1 minutę. Zupę zmiksować w stojącym blenderze.
Propozycja podania
Włączyć piekarnik z funkcją grilla, jednocześnie nagrzewać blaszkę. Kromki chleba przykryć serem i posypać tymiankiem. Wstawić do piekarnika i opiekać ok. 5 minut. Pokroić w paski lub w kosteczkę i ułożyć na zupie.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/cukinia/zupa_z_cukinii_szpinaku/przepis.html