ßßß
Aromatyczny bulion Gordona, świetnie sprawdza się w potrawach. Idealne zastąpienie kostki rosołowej.Porcja na ok. 1 , 5 litraSkładniki:2 łyżki oliwy z oliwek1 duża marchew, posiekana1 cebula, posiekana2 łodygi selera naciowego, posiekane1 por, pokrojony w plastry1 liść laurowy1 gałązka tymianku2 ząbki czosnku, obrane z łupin2 ły żki per é e z pomidorów (ja użyłam 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego)1 kg kurczaka (upieczonego, jeśli bulion ma być ciemny)sól i pieprzW dużym garnku rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić warzywa, zioła i czosnek. Podsmażyć na średnim ogniu, co pewien czas mieszając, aż warzywa się zezłocą. Wymieszać koncentrat pomidorowy i gotować przez następna minute. Dodać kurczaka i zalać taką ilością wody , by go przykryła: ok. 2 litry. Lekko doprawić solą i pieprzem. Zagotować i zebrać osad z powierzchni bulionu. Zmniejszyć ogień i gotować bulion godzinę.Bulion odstawić na kilka minut do ostygnięcia i ustania się, następnie przecedzić przez sitko. Zostawić, aby całkowicie ostygł i wstawić do lodówki lub po podzieleniu na wygodne porcje wstawić do zamrażalnika.Świeży bulion należy wykorzystać w przeciągu 5 dni. Mrożony można przechowywać do 3 miesięcy.Źródło przepisu: "Gordon Ramsay - Szef kuchni po godzinach"