Wykonanie
Aromatyczny
bulion Gordona, świetnie sprawdza się w potrawach. Idealne zastąpienie
kostki rosołowej.Porcja na ok. 1 , 5 litraSkładniki:2 łyżki
oliwy z oliwek1 duża
marchew, posiekana1
cebula, posiekana2
łodygi selera naciowego, posiekane1
por, pokrojony w plastry1
liść laurowy1 gałązka
tymianku2 ząbki
czosnku, obrane z łupin2 ły żki per é e z
pomidorów (ja użyłam 2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego)1 kg
kurczaka (upieczonego, jeśli
bulion ma być ciemny)
sól i
pieprzW dużym garnku rozgrzać
oliwę z oliwek. Wrzucić warzywa,
zioła i
czosnek. Podsmażyć na średnim ogniu, co pewien czas mieszając, aż warzywa się zezłocą. Wymieszać
koncentrat pomidorowy i gotować przez następna minute. Dodać
kurczaka i zalać taką ilością
wody , by go przykryła: ok. 2 litry. Lekko doprawić
solą i
pieprzem. Zagotować i zebrać osad z powierzchni
bulionu. Zmniejszyć ogień i gotować
bulion godzinę.
Bulion odstawić na kilka minut do ostygnięcia i ustania się, następnie przecedzić przez sitko. Zostawić, aby całkowicie ostygł i wstawić do lodówki lub po podzieleniu na wygodne porcje wstawić do zamrażalnika.Świeży
bulion należy wykorzystać w przeciągu 5 dni. Mrożony można przechowywać do 3 miesięcy.Źródło przepisu: "Gordon
Ramsay - Szef kuchni po godzinach"