Wykonanie
Wszyscy zgodzimy się, że dobry
bulion dodaje naszym zupom i sosom niepowtarzalnego smaku. Robię go w dużych ilościach, a następnie zamrażam, aby w razie potrzeby
mieć go zawsze pod ręką. Można oczywiście używać
bulionów w kostce, jednak moim zdaniem jest to rozwiązanie mocno awaryjne jest tam za dużo wszelkiej chemii i
soli a
kurczaka znajdziemy tam w ilościach dosłownie śladowych. Robiąc
bulion korzystam z przepisu Gordona Ramsaya „Szef kuchni po godzinach”. Przepis jest łatwy,szybki, a
bulion zawsze smaczny.
Bulion z kurczaka (ok. 1,5 litra)Składniki:2 łyżki
oliwy z oliwek1 duża
marchew,posiekana1
cebula,posiekana2
łodygi selera naciowego,posiekane1
por,pokrojony w plastry1
liść laurowy1 gałązka
tymianku2 ząbki
czosnku, obrane z łupin2 łyżki puree z
pomidorów (passaty)1 kg
kurczaka ( upieczonego, jeśli
bulion ma być brązowy)Przygotowanie:W dużym garnku rozgrzej
oliwę z oliwek.Wrzuć warzywa,
zioła i
czosnek. Podsmażaj na średnim ogniu, co pewien czas mieszając, aż warzywa się zezłocą.Wmieszaj puree z
pomidorów i gotuj przez następną minutę.Dodaj
kurczaka i zalej taką ilością zimnej
wody, by go przykryła ( ok. 2 litrów). Lekko dopraw
solą i
pieprzem.Zagotuj, zbierz osad z powierzchni
bulionu i gotuj przez następną godzinę.Przed przecedzeniem
bulionu przez sitko, zostaw go na kilka minut do ostygnięcia i ustania się.Przecedź
bulion przez sitko ( warzywa wyrzuć, a
mięso można wykorzystać do innych potraw).Gotowy
bulion rozlewam do pojemników na kostki
lodu i zamrażam. Następnie wyjmuję zamrożone kostki i przekładam do woreczka strunowego. Przechowuję w zamrażarce, wyjmując kostki w miarę potrzeb.Świeży
bulion należy wykorzystać w ciągu 5 dni, a zamrożony do 3 miesięcy.
Share the post "
Bulion drobiowy Gordona Ramsaya-podstawowy składnik zup i
sosów"