ßßß Cookit - przepis na BULION DROBIOWY

BULION DROBIOWY

nazwa

Wykonanie

Dawno temu już miałem wstawić przepis na bulion drobiowy lecz zawsze jakiś inny, ciekawszy mi w tym przeszkadzał. Dlaczego powinienem wstawić to już dawno??
Bo jest to podstawa, jedna z głównych baz do wszelakich zup czy sosów. To nie kostki rosołowe czy bulionetki odpowiadają za smak potrawy, a właśnie bulion.
Przede wszystkim bez porównania zdrowszy, a i smaczniejszy od kupnych gotowych produktów. A taki domowy bulion drobiowy również możesz zamienić na własną bulionetkę i przechowywać w lodówce czy zamrażalce.
Prawdziwą głębię aromatów uzyskasz dzięki świeżym produktom oraz odpowiedniemu gotowaniu.
Przygotowanie naprawdę dobrego bulionu wymaga dużej dozy cierpliwości i czasu ale uwierz mi…WARTO. Gotowanie bulionu jest dziecinnie proste i polega na dokładnym umyciu i pokrojeniu składników i ugotowaniu ich zgodnie z poniższym przepisem.
W tym wpisie podam Ci przepis na bulion drobiowy. Niebawem pojawią się również inne wersje wywarów, które możesz użyć do sosów, zup lub innych dań wymagających tego składnika.
Bulion drobiowy jest jednym z podstawowych składników innych dań. Charakteryzuje się wyjątkowym, delikatnym aromatem i pięknym złocistym kolorem. Możesz go przygotować z dowolnych części kurczaka. Mogą to być korpusy, kości, skrzydełka lub też indycze szyjki.
Ja użyłem skrzydełek i udek.
Składniki (na około 3 litry ):
3 kg skrzydełek (lub innych drobiowych części)
4 łodygi selera naciowego
2 pory
3 – 4 marchwie
3 duże cebule
1/2 główki czosnku
1 gałązka tymianku
25 g soli
3 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
5 l zimnej wody
Przygotowanie:
Skrzydełka (lub inne części drobiu) włóż do garnka i zalej zimną wodą tak by całkowicie były zakryte. Zagotuj je i w razie potrzeby zbierz szumowiny. Selera, pora, marchwie i cebule grubo posiekaj. Czosnek wraz z łupiną przekrój na pół. Wszystkie warzywa wraz z ziołami, solą i pieprzem dodaj do wywaru pamiętając, by również były przykryte wodą. Wywar ponownie zagotuj i trzymaj na małym ogniu przez ok. 4 – 5 godzin. Po tym czasie odcedź wywar przez durszlak wyłożony gazą lub gęste sito. Klarowny bulion odstaw do wystudzenia. Możesz go od razu użyć do innej potrawy lub przechować na później.
W jaki sposób możesz przechowywać bulion?
W lodówce - Bulion drobiowy możesz przechowywać w lodówce maksymalnie 7
dni w szczelnie zamkniętym pojemniku. Pamiętać musisz jednak
by co około 3 dni go przegotować przez kilka minut.
W zamrażalniku – podziel bulion na porcje gotowe do użycia. Mogą to być
porcje wielkości 100 lub 500 ml w sam raz na sos lub zupę.
W zamrażalniku taki bulion możesz przechowywać nawet
do 3 miesięcy.
Spróbuj samemu przygotować własny bulion drobiowy a przekonasz się, że żadne kostki rosołowe już Cię nie skuszą:)
A czy Ty lubisz naturalny bulion jako bazę do domowego gotowania? Pozostaw proszę swój komentarz
Incoming search terms:
bulion drobiowy
bulion
wywar drobiowy
bulion drobiowy jak zrobić jak przechowywać bulion
3litry bulionu drobiowego jak zrobić bulion drobiowy? jak zrobić bulion drobiowy z kostki jak zrobic bulion do zupy z kostki drobiowej jak zrobic bulion 500 ml
Źródło:http://glodomorek.com.pl/bulion-drobiowy