Wykonanie
Dawno temu już miałem wstawić przepis na
bulion drobiowy lecz zawsze jakiś inny, ciekawszy mi w tym przeszkadzał. Dlaczego powinienem wstawić to już dawno??Bo jest to podstawa, jedna z głównych baz do wszelakich zup czy
sosów. To nie
kostki rosołowe czy bulionetki odpowiadają za smak potrawy, a właśnie
bulion.Przede wszystkim bez porównania zdrowszy, a i smaczniejszy od kupnych gotowych produktów. A taki domowy
bulion drobiowy również możesz zamienić na własną bulionetkę i przechowywać w lodówce czy zamrażalce.Prawdziwą głębię aromatów uzyskasz dzięki świeżym produktom oraz odpowiedniemu gotowaniu.Przygotowanie naprawdę dobrego
bulionu wymaga dużej dozy cierpliwości i czasu ale uwierz mi…WARTO. Gotowanie
bulionu jest dziecinnie proste i polega na dokładnym umyciu i pokrojeniu składników i ugotowaniu ich zgodnie z poniższym przepisem.W tym wpisie podam Ci przepis na
bulion drobiowy. Niebawem pojawią się również inne wersje
wywarów, które możesz użyć do
sosów, zup lub innych dań wymagających tego składnika.
Bulion drobiowy jest jednym z podstawowych składników innych dań. Charakteryzuje się wyjątkowym, delikatnym aromatem i pięknym złocistym kolorem. Możesz go przygotować z dowolnych części
kurczaka. Mogą to być korpusy, kości, skrzydełka lub też indycze szyjki.Ja użyłem skrzydełek i udek.
Składniki (na około 3 litry ):3 kg skrzydełek (lub innych drobiowych części)4
łodygi selera naciowego2
pory3 – 4 marchwie3 duże
cebule1/2 główki
czosnku1 gałązka
tymianku25 g
soli3
listki laurowekilka ziaren
ziela angielskiegokilka ziaren
pieprzu5 l zimnej
wodyPrzygotowanie:Skrzydełka (lub inne części drobiu) włóż do garnka i zalej zimną
wodą tak by całkowicie były zakryte. Zagotuj je i w razie potrzeby zbierz szumowiny.
Selera,
pora, marchwie i
cebule grubo posiekaj.
Czosnek wraz z łupiną przekrój na pół. Wszystkie warzywa wraz z
ziołami,
solą i
pieprzem dodaj do
wywaru pamiętając, by również były przykryte
wodą.
Wywar ponownie zagotuj i trzymaj na małym ogniu przez ok. 4 – 5 godzin. Po tym czasie odcedź
wywar przez durszlak wyłożony gazą lub gęste sito. Klarowny
bulion odstaw do wystudzenia. Możesz go od razu użyć do innej potrawy lub przechować na później.W jaki sposób możesz przechowywać bulion?W lodówce -
Bulion drobiowy możesz przechowywać w lodówce maksymalnie 7dni w szczelnie zamkniętym pojemniku. Pamiętać musisz jednakby co około 3 dni go przegotować przez kilka minut.W zamrażalniku – podziel
bulion na porcje gotowe do użycia. Mogą to byćporcje wielkości 100 lub 500 ml w sam raz na sos lub zupę.W zamrażalniku taki
bulion możesz przechowywać nawetdo 3 miesięcy.
Spróbuj samemu przygotować własny
bulion drobiowy a przekonasz się, że żadne
kostki rosołowe już Cię nie skuszą:)A czy Ty lubisz naturalny
bulion jako bazę do domowego gotowania? Pozostaw proszę swój komentarzIncoming search terms:
bulion drobiowybulionwywar drobiowybulion drobiowy jak zrobić jak przechowywać
bulion3litry
bulionu drobiowego jak zrobić
bulion drobiowy? jak zrobić
bulion drobiowy z kostki jak zrobic
bulion do zupy z kostki drobiowej jak zrobic
bulion 500 ml