ßßß Cookit - przepis na Zupa cebulowa Jamiego Olivera z serową grzanką

Zupa cebulowa Jamiego Olivera z serową grzanką

nazwa

Wykonanie

Zupę cebulową, pierwszy raz, jadłam jakieś 8 lat temu, drugi - jakieś pół roku temu, a ta, przygotowana na bloga, była moją trzecią :) Sama nie wiem, czemu ja ją tak rzadko jem, skoro ją tak bardzo lubię? A może właśnie ja ją tak bardzo lubię, ponieważ ją rzadko gotuję? ;) Teraz mam kolejnego miłośnika tej zupy, więc pewnie będzie się u nas pojawiać coraz częściej :) Przepis jest sprawdzony i do tego bardzo łatwy do przygotowania. Polecam!
'zupa cebulowa Jamiego Olivera'
Składniki:
- 1,3 l bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1 kg cebuli
- 6 ząbków czosnku
- 1 bagietka
- ser żółty (użyłam morskiego)
- 1 liść laurowy
- oliwa
- 1 łyżka masła
- tymianek (użyłam suszonego 1 łyżkę)
- S&P
Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w pióra, a czosnek w plasterki.
W garnku o grubym dnie, wlać oliwę i wrzucić 1 łyżkę masła. Wrzucić cebulę, czosnek, liść laurowy i tymianek. Przesmażyć. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez ok 15 minut, co jakiś czas mieszając, by nie przywarła do dna.
Po upływie 15 minut zwiększyć ogień i podsmażyć cebulę na rumiano. Dodać bulion i gotować przez 20 min. Doprawić solą i pieprzem.
Zupę wlać do naczyń, które będziemy mogli zapiec w piekarniku. Na wierzch zupy położyć bagietkę i po kawałku sera. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok.5 minut.
Smacznego!
* przepis pochodzi z książki Jamie'go Olivera "Moje obiady"
Źródło:http://cook-yourself.blogspot.com/2012/11/zupa-cebulowa-zupa-jamiego-olivera.html