Wykonanie
Zupę
cebulową, pierwszy raz,
jadłam jakieś 8 lat temu, drugi - jakieś pół roku temu, a ta, przygotowana na bloga, była moją trzecią :) Sama nie wiem,
czemu ja ją tak rzadko jem, skoro ją tak bardzo lubię? A może właśnie ja ją tak bardzo lubię, ponieważ ją rzadko gotuję? ;) Teraz mam kolejnego miłośnika tej zupy, więc pewnie będzie się u nas pojawiać coraz częściej :) Przepis jest sprawdzony i do tego bardzo łatwy do przygotowania. Polecam!
'zupa cebulowa Jamiego Olivera'Składniki:- 1,3 l
bulionu drobiowego lub warzywnego- 1 kg
cebuli- 6 ząbków
czosnku- 1
bagietka-
ser żółty (użyłam morskiego)- 1
liść laurowy-
oliwa- 1 łyżka
masła-
tymianek (użyłam suszonego 1 łyżkę)- S&P
Cebulę i
czosnek obrać.
Cebulę pokroić w
pióra, a
czosnek w plasterki.W garnku o grubym dnie, wlać
oliwę i wrzucić 1 łyżkę
masła. Wrzucić
cebulę,
czosnek,
liść laurowy i
tymianek. Przesmażyć. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez ok 15 minut, co jakiś czas mieszając, by nie przywarła do dna.Po upływie 15 minut zwiększyć ogień i podsmażyć
cebulę na rumiano. Dodać
bulion i gotować przez 20 min. Doprawić
solą i
pieprzem.Zupę wlać do naczyń, które będziemy mogli zapiec w piekarniku. Na wierzch zupy położyć
bagietkę i po kawałku
sera. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok.5 minut.Smacznego!* przepis pochodzi z książki Jamie'go Olivera "Moje obiady"