ßßß Cookit - przepis na Zupa cebulowa - Buszująca w kuchni

Zupa cebulowa - Buszująca w kuchni

nazwa

Wykonanie

Zupa cebulowa czyli francuska zupa biedaków. Gęsta, rozgrzewająca i bardzo sycąca. Zapiekana z grzankami i żółtym serem. Idealna na tę porę roku. Bardzo ważnym etapem jej przygotowania jest karmelizowanie cebuli. Nie możne być przypalona dlatego należy smażyć ją bardzo powoli na delikatnym ogniu. Gotowałam na podstawie przepisu Julii Child (z drobnymi zmianami).
Składniki
biała cebula, 500 g
masło, 2 łyżki
oliwa, 1 łyżka
sól morska, 1/4 łyżeczki
cukier, 1/4 łyżeczki
świeżo mielony czarny pieprz
suszony tymianek, 1 łyżeczka
białe wino wytrawne, 120 ml
mąka pszenna, 1 łyżka
bulion drobiowo-wołowy, 1 l
Dodatkowo:
bagietka
czosnek, 1 duży ząbek
ser żółty (może być cheddar), 10 g
Sposób przygotowania
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać masło i oliwę. Wrzucić cebulę. Szklić na średnim ogniu około 20 minut. Przyprawić solą, cukrem, pieprzem i tymiankiem. Smażyć kolejne 10-15 minut. Powinna uzyskać ładny, brązowy kolor.
Karmelizowaną cebulę przełożyć do garnka i wlać wino. Po 5 minutach wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Całość zalać bulionem. Gotować około 30 minut pod przykryciem.
W międzyczasie przygotować grzanki. Bagietkę ukośnie pokroić w plastry o grubości 1,5-2 cm. Piec przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Następnie wyciągnąć i natrzeć przekrojonym na pół ząbkiem czosnku.
Do każdej miseczki włożyć po 2 kromki. Zalać zupą. Następnie położyć kolejne 2 kromki. Posypać tartym żółtym serem. Zapiekać około 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Źródło:http://buszujacawkuchni.pl/zupa-cebulowa