Wykonanie
Zupa cebulowa czyli francuska zupa biedaków. Gęsta, rozgrzewająca i bardzo sycąca. Zapiekana z grzankami i
żółtym serem. Idealna na tę
porę roku. Bardzo ważnym etapem jej przygotowania jest karmelizowanie
cebuli. Nie możne być przypalona dlatego należy smażyć ją bardzo powoli na delikatnym ogniu. Gotowałam na podstawie przepisu Julii
Child (z drobnymi zmianami).Składnikibiała
cebula, 500 g
masło, 2 łyżki
oliwa, 1 łyżka
sól morska, 1/4 łyżeczki
cukier, 1/4 łyżeczkiświeżo mielony
czarny pieprzsuszony
tymianek, 1 łyżeczka
białe wino wytrawne, 120 ml
mąka pszenna, 1 łyżka
bulion drobiowo-wołowy, 1 lDodatkowo:
bagietkaczosnek, 1 duży ząbek
ser żółty (może być
cheddar), 10 gSposób przygotowania
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać
masło i
oliwę. Wrzucić
cebulę. Szklić na średnim ogniu około 20 minut. Przyprawić
solą,
cukrem,
pieprzem i
tymiankiem. Smażyć kolejne 10-15 minut. Powinna uzyskać ładny, brązowy kolor.Karmelizowaną
cebulę przełożyć do garnka i wlać
wino. Po 5 minutach wsypać
mąkę i dokładnie wymieszać. Całość zalać
bulionem. Gotować około 30 minut pod przykryciem.W międzyczasie przygotować grzanki.
Bagietkę ukośnie pokroić w plastry o grubości 1,5-2 cm. Piec przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Następnie wyciągnąć i natrzeć przekrojonym na pół ząbkiem
czosnku.Do każdej miseczki włożyć po 2 kromki. Zalać zupą. Następnie położyć kolejne 2 kromki. Posypać tartym
żółtym serem. Zapiekać około 15 minut w temperaturze 200 stopni.