Wykonanie
Miałam już nie przedstawiać wytrawnych propozycji wielkanocnych, a skupić się na pieczeniu słodkości, ale cóż ja na to poradzę, że wybitnie jestem po „wytrawnej stronie mocy” 😉 Dzisiaj zrobiłam pyszną zupkę
czosnkowo-
cebulową zainspirowana zupą
czosnkową z
jajkiem w koszulce z książki Annie Bell Zupy. Ponad 100 przepisów.*Na fanpage’u strony na FB możecie znaleźć wszystkie moje dotychczasowe wielkanocne propozycje . Już niedługo umieszczę także takie zestawienie na blogu.
Składniki na 2 osoby:2 główki
czosnku3
cebule2
liście laurowe1 łyżeczka
tymianku1 litr
bulionu drobiowo-warzywnego100 ml białego
wytrawnego wina1 łyżeczka
soli morskiej3 łyżki
oliwy z oliwek3 kromki
chleba3 plastry
sera żóltego2
jajka1 łyżka
octu z
białego winaPrzygotowujemy
bulion – ja miałam zamrożony słoik rosołku z
indyka z warzywami. Doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy obrane ząbki
czosnku i ćwiartki
cebuli. Dodajemy
przyprawy:
liście laurowe,
tymianek,
sól morską oraz
wino. Gotujemy na małym ogniu przez 25 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Kromki
chleba przekrawamy na pół, smarujemy z dwóch stron
oliwą, układamy na blasze. Na każdym kawałku układamy pół plasterka
sera żółtego. Pieczemy 8 minut. W międzyczasie w co najmniej 3l garnku gotujemy
wodę, dodajemy łyżkę
octu winnego, zmniejszamy płomień, intensywnie mieszamy
wodę, aby powstał wir i wrzucamy po kolej
jajka. Gotujemy ok. 2 minut.Zupę miksujemy i gładki krem przelewamy do miseczek. Do każdego talerza wrzucamy 3 grzanki, a po środku układamy
jajko.Jest to moim zdaniem wspaniała propozycja na wielkanocny obiad – alternatywa dla klasycznego
żurku czy barszczu.
Przepis dodaję do akcji Mirabelki. Przy okazji zobaczcie też inne przepisy na Wielkanoc u mnie na blogu.
* Chciałam tutaj przeprosić Bogusię z Od-kuchni, że nie oddałam jej jeszcze książki…po prostu na śmierć zapomniałam…