ßßß
Składniki: na 3-4 małe porcje500 g obranej cebuli2-3 łyżki oliwy1 ząbek czosnku200 ml białego winaok 750 - 800 ml bulionukilka łodyżek świeżego tymiankusól, świeżo mielony pieprz; do smakuliść laurowy2 ziarenka ziela angielskiegoDodatkowo:kilka kromek bagietkistarty żółty ser do posypaniaCebulę pokrój w cienkie plasterki. W garnku rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną cebulę...
... i duś na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu aby się nie przypaliła. Duś od 30 do 60 minut. Cebula powinna się skarmelizować, ale nie spalić. Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Wlej wino i dobrze wymieszaj, żeby odkleić od dna skarmelizowaną cebulę. Po około minucie zmniejsz ogień i gotuj do czasu aż płyn zredukuje się o połowę.
Dodaj bulion, tymianek, liść laurowy i ziele angielskie. Przykryj i gotuj zupę przez 30-40 minut. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem i solą.
Kromki bagietki zapiecz (w piekarniku, na patelni lub tak jak ja w tosterze). Zupę nalej do miseczek, połóż na niej grzankę i posyp startym serem. Zapiekaj przez kilka minut, pod grillem w rozgrzanym piekarniku, do czasu aż ser się rozpuści i lekko zrumieni. Podawaj zaraz po wyjęciu z piekarnika.
SMACZNEGO!

źródło: z małymi zmianami Francuska zupa cebulowa