ßßß Cookit - przepis na Kremowa zupa cebulowa z grzankami

Kremowa zupa cebulowa z grzankami

nazwa

Wykonanie

Pyszna, pożywna i dzieciennie prosta. Tak własnie można ją w skrócie opisać. Jej delikatny smak idealnie łączy się z chrupiącymi grzankami. Zgadzam się, że pokrojenie 1/2 kg. cebuli może być dośc przerażające, ale na to też jest sposób 🙂 Cebulę wystarczy wsadzić do lodówki na 1-2 godziny przed pokrojeniem.
Dodając cebulę do potraw, na ogół nie zdajemy sobie sprawy, jak cenne właściwości posiada. Współczesna nauka potwierdziła, że cebula służy sercu oraz łagodzi objawy infekcji. Zawiera też całkiem sporo witamin i ma działanie bakteriobójcze.
Składniki:
1/2 kg. cebuli
3 łyżki oliwy
3 łyżki masła
ząbek czosnku
liść laurowy
100 ml. białego wina (opcjonalnie)
2 łyżki mąki
1 l. bulionu drobiowego
100 g. serka topionego
Etapy przygotowania:
1. Pokrojoną w talarki cebulę karmelizujemy na wolnym ogniu na mieszaninie masła i oleju, do momentu, aż stanie się brązowa.Kiedy cebula będzie gotowa dodajemy ząbek czosnku i liść laurowy (można dodać też odrobinę tymianku). Całość podsmażamy (jeżeli chcemy możemy w tym momencie dodać wino – po upływie ok. 2 minut, alkohol wyparuje z potrawy a w cebuli zostanie przyjemny, winny smak).
2. Natępnie zalewamy cebulę bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Na koniec dodajemy serek topiony i mieszamy dopóki się nie rozpuści. Całość miksujemy za pomoca blendera na gładki krem. Jeżeli zupa jest zbyt rzadka, to w odrobienie wody mieszamy 2-3 łyżki mąki i dodajemy do zupy, mieszamy aż zgęstnieje. Podajemy z grzankami.
Smacznego !!
Źródło:http://zycienawidelcu.pl/zupy/kremowa-zupa-cebulowa-z-grzankami