ßßß
Składniki:1/2 kg. cebuli3 łyżki oliwy3 łyżki masłaząbek czosnkuliść laurowy100 ml. białego wina (opcjonalnie)2 łyżki mąki1 l. bulionu drobiowego100 g. serka topionego
Etapy przygotowania:1. Pokrojoną w talarki cebulę karmelizujemy na wolnym ogniu na mieszaninie masła i oleju, do momentu, aż stanie się brązowa.Kiedy cebula będzie gotowa dodajemy ząbek czosnku i liść laurowy (można dodać też odrobinę tymianku). Całość podsmażamy (jeżeli chcemy możemy w tym momencie dodać wino – po upływie ok. 2 minut, alkohol wyparuje z potrawy a w cebuli zostanie przyjemny, winny smak).2. Natępnie zalewamy cebulę bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Na koniec dodajemy serek topiony i mieszamy dopóki się nie rozpuści. Całość miksujemy za pomoca blendera na gładki krem. Jeżeli zupa jest zbyt rzadka, to w odrobienie wody mieszamy 2-3 łyżki mąki i dodajemy do zupy, mieszamy aż zgęstnieje. Podajemy z grzankami.

Smacznego !!