Wykonanie
Pyszna, pożywna i dzieciennie prosta. Tak własnie można ją w
skrócie opisać. Jej delikatny smak idealnie łączy się z chrupiącymi grzankami. Zgadzam się, że pokrojenie 1/2 kg.
cebuli może być dośc przerażające, ale na to też jest sposób 🙂
Cebulę wystarczy wsadzić do lodówki na 1-2 godziny przed pokrojeniem.Dodając
cebulę do potraw, na ogół nie zdajemy sobie sprawy, jak cenne właściwości posiada. Współczesna nauka potwierdziła, że
cebula służy
sercu oraz łagodzi objawy infekcji. Zawiera też całkiem sporo witamin i ma działanie bakteriobójcze.
Składniki:1/2 kg.
cebuli3 łyżki
oliwy3 łyżki
masłaząbek
czosnkuliść laurowy100 ml.
białego wina (opcjonalnie)2 łyżki
mąki1 l.
bulionu drobiowego100 g.
serka topionegoEtapy przygotowania:1. Pokrojoną w talarki
cebulę karmelizujemy na wolnym ogniu na mieszaninie
masła i
oleju, do momentu, aż stanie się brązowa.Kiedy
cebula będzie gotowa dodajemy ząbek
czosnku i
liść laurowy (można dodać też odrobinę
tymianku). Całość podsmażamy (jeżeli chcemy możemy w tym momencie dodać
wino – po upływie ok. 2 minut,
alkohol wyparuje z potrawy a w
cebuli zostanie przyjemny,
winny smak).2. Natępnie zalewamy
cebulę bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Na koniec dodajemy
serek topiony i mieszamy dopóki się nie rozpuści. Całość miksujemy za pomoca blendera na gładki krem. Jeżeli zupa jest zbyt rzadka, to w odrobienie
wody mieszamy 2-3 łyżki
mąki i dodajemy do zupy, mieszamy aż zgęstnieje. Podajemy z grzankami.
Smacznego !!