Wykonanie


Składniki:1 duża
młoda kapusta0,5 kg
łopatka wieprzowa0,5 kg
szynka wieprzowa2
cebule1
bułka namoczona w
mleku1
jajko2 łyżki kwaśnej
śmietany 18%sól,
pieprz czarny,
majeranek, odrobina
maggi1 opakowanie
fetyOlejSposób wykonania:Z
kapusty zdjąć pierwsze uszkodzone liście, wyciąć głąb, włożyć do gotującej, osolonej
wody i gotować 10 minut. Wyjąć, trochę ostudzić i oddzielić liście. Z każdego liścia,
ostrym nożem wyciąć twarde nerwy. Liście osuszyć i rozłożyć na folii do pieczenia, tworząc prostokąt. Liście powinny zachodzić na siebie i może być ich dużo.
Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć, ostudzić. Namoczoną w
mleku bułkę, przełożyć na sito i wydusić nadmiar
mleka.
Mięsa zmielić razem z przesmażoną
cebulą i
bułką.Dodać
jajko,
śmietanę,
przyprawy i dobrze wyrobić, najlepiej ręką. Proponuję używać jednorazowych rękawiczek chirurgicznych.
Mięso rozłożyć na liściach
kapusty w kształcie prostokąta, pozostawiając wolne brzegi
kapusty. Na
mięsie rozłożyć pokrojoną w kostkę
fetę i pomagając sobie folią, całość zrolować.Rulon związać na końcach nicią kucharską i uformować koło. Piec około 1 godziny w temperaturze 180oC.Jeżeli posiadamy formę z kominkiem, to możemy formę wyłożyć liśćmi
kapusty, napełnić farszem, wierzch przykryć liśćmi
kapusty i upiec.Chutney
pomidorowy.1 puszka
pomidorów pelati1 duże
jabłko winne1 mała
cebula2 łyżki
rodzynekpo pół łyżeczki:
imbir świeży ,
cynamon ,kumin3
goździki1 łyżka
sosu sojowego1 łyżka sosu
chilli ,słodko-pikantnego
pieprz ,
cukier ,
sól do smaku
Pomidory i
jabłko pokroić w dużą kostkę ,a
cebulę posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do rondla z grubym dnem i gotować na małym ogniu ,często mieszając ,aż chutney osiągnie pożądaną konsystencję ,czyli zgęstnieje.Gorący chutney możemy włożyć do słoików i przechować na następną okazję. U mnie , niestety ,z takiej proporcji nic nie pozostało.Chutney jest doskonały zarówno ciepły jak i zimny.