Wykonanie
Meatballs baked with dried plums in
curry sauce

Składniki na pulpety:

0,5 kg
łopatki wieprzowej0,5 kg
szynki wieprzowej2
cebule1
bułka namoczona w
mleku1
jajko1 łyżka kwaśnej
śmietany 18%sólpieprz świeżo zmielony1 łyżeczka
maggi w płynie1 łyżeczka
majeranku roztartego w dłoniach
śliwki suszoneolej do smażeniaSos
curry:2
cebule5 ząbków
czosnku2 cm starty świeży
imbir2 łyżeczki
currytandori
masalagaram masalasól100 ml
bulion z drobiu100 ml
śmietana 36%400 ml
mleko kokosoweSposób wykonania :Pulpety obsmażane.
Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na
oleju, ostudzić.
Bułkę namoczyć w
mleku. Jak będzie miękka odcisnąć , przełożyć na sito i jeszcze wydusić.
Mięsa zmielić. W trakcie
mielenia mięs, zmielić również
bułkę i
cebulę. Przełożyć
mięso do miski, dodać
jajko,
śmietanę,
przyprawy. Wyrabiać w misce, najlepiej ręką. Formować kulki, w każdą włożyć
suszoną śliwkę. Dobrze zlepić, smażyć na
oleju z każdej strony. Jeżeli posiadamy frytkownicę, to ułatwimy sobie pracę, smażąc w niej pulpety.Sos
curry.Na
oliwie zeszklić pokrojony
czosnek ,
cebule, dodać starty
imbir. Dodać
curry, pozostałe
przyprawy, podlać
bulionem, dodać
śmietanę i
mleko kokosowe. Całość wymieszać blenderem. Zaciągnąć
mąką ziemniaczaną. Obsmażone pulpety, włożyć do sosu, podgrzać.