Wykonanie
Pork loin with plum sauce
curry.
Składniki.1 kg
schab wieprzowy b/k15 dag
śliwki suszonesólpieprz3 ząbki
czosnek1 łyżka
majeranekolej do smażeniaSos.1
cebula3 ząbki
czosnku0,5 łyżeczki pokrojony
imbir1 łyżeczka
curry0,5 łyżeczki
cukier palmowy1 puszka
mleko kokosowe100 ml
bulion z drobiu1 łyżka
olejuW schabie robimy otwór, najlepiej długim nożem. Wbijamy nóż w środek
schabu i lekko nacinamy raz w jedną, a następnie w drugą stronę. Najlepszy do tego jest nóż do krojenia pieczeni,
szynki. Szerokość i grubość ostrza w takim nożu pozwala na dokładne cięcie, nie klinuje się i nie szarpie
mięsa.W powstały otwór wkładamy
suszone śliwki kalifornijskie, pomagając sobie np. trzonkiem drewnianej łyżki.
Schab obwiązujemy sznurkiem kucharskim. Nacieramy
solą,
pieprzem,
czosnkiem i roztartym
majerankiem i odstawiamy na dwie godziny, żeby
schab przeszedł
przyprawami.Następnie
schab obsmażamy z każdej strony i całość zawijamy w folię aluminiową , błyszczącą stroną do
mięsa.Wkładamy do nagrzanego piekarnika 190 0C na około 40 minut.Po upieczeniu pozostawiamy
schab w folii około 10 minut. Rozwijamy i kroimy na porcje, które będziemy dusić w sosie. Wytworzony sos podczas pieczenia, można użyć jako bazę do sosu np. do pulpetów. Jeżeli pozostałą część
schabu chcemy podać na zimno,
schab zawijamy w nową folię i pozostawiamy w lodówce do następnego dnia.Sos.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na
oleju, dodać pokrojony drobno
czosnek i
imbir, a po chwili całość posypać łyżeczką
curry, wymieszać i podlać
bulionem z drobiu. Zredukować, dodać
mleko kokosowe, wymieszać i włożyć da sosu plastry
schabu.
Schab dusić do zredukowania sosu około 15 minut. Podać z
ryżem. Bardzo dobrze smakuje
ryż długo ziarnisty wymieszany z dzikim.