ßßß
Składniki:schab bez kościolej do smażeniasól, pieprz, majeranekczerwona paprykacebulaczosnek (opcja)Schab myję i kroję na kotlety. Zazwyczaj z pół kilograma mięsa wychodzi mi 8 kotletów. Te muszą być w miarę grube gdyż potrzebujemy włożyć w środek farsz. Każdy kotlet delikatnie nakrawam do połowy tworząc takie kiszonki. Delikatnie traktuję mięso tłuczkiem, żeby nie przedziurawić kieszonek. Nakładam do środka krążki cebuli, paprykę w kostkach i majeranek. Posypuję solą i pieprzem, panieruję w mące. Wkładam na rozgrzany olej. Smażę na złoty kolor z obu stron na średnim ogniu.Odsączam nadmiar tłuszczu na ręczniku kuchennym. Podaję z surówką.
Kilka uwag: wieprzowinę zazwyczaj marynuję na dzień lub dwa przed spożyciem. Nadaje to mięsu miękkość i pełniejszy smak. Poza tym dobra marynata w naturalny sposób konserwuje mięso, więc możemy je dłużej przechowywać. Pisałam już o mojej marynacie, np. w przepisie na bitki z karkówki .