Wykonanie
Tak przygotowane
mięsko można podać na śniadanie, czy kolację (na przykład na kanapce razem z
zieloną sałatką,
majonezem i
pomidorem), jak i na obiad (pieczeń z sosem, ziemniaczkami i
burakami ćwikłowymi). Jest bardzo aromatyczne i kruche. Do tego bardzo proste do przygotowania.Składniki:ok. 1 kg
schabu bez kości1 duża
cebula1 łyżeczka suszonego
majeranku1/4 łyżeczki kolorowego, mielonego
pieprzu1/4 łyżeczki
soli1 łyżeczka
papryki słodkiej w proszku
olejMięso myjemy pod bieżącą
wodą. Osuszamy je na ręczniku papierowym i przenosimy do naczynia żaroodpornego. Następnie nacieramy
olejem i oprószamy dokładnie
przyprawami.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Posypujemy nią
schab. Tak przygotowane
mięso owijamy folią (razem z naczyniem) i odkładamy do lodówki na całą noc (na minimum 4 godziny).
Mięso pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 180*C. Gotowe studzimy.Na obiad możemy zrobić
schab z sosem.Upieczone
mięso kroimy na plastry o grubości 2 cm. Powstały podczas pieczenia sos przelewamy do rondelka o grubym dnie, podgrzewamy, a gdy zacznie się gotować dodajemy łyżkę
mąki pszennej wymieszaną z 1 szklanką
wody. Zagotowujemy całość. Sosem polewamy plastry
schabu.