Wykonanie
Dzisiaj zapraszam na
schabowy w trochę innym wydaniu. Kotlety
schabowe duszone z
cebulą są bardzo aromatycznym daniem. Bez wątpienia jest to danie dla miłośników podsmażanej
cebuli.Ja nie umiem się im oprzeć.
Składniki:1 kg
schabusólpieprzpapryka słodkamąka do obtoczenia kotletów6 średnich
cebul ( ja użyłam
cebulę białą i czerwoną)
oliwa lub
olejWykonanie:
Schab kroimy na kotleciki i rozbijamy tłuczkiem. Jeśli kotlety są duże, ja kroję je na pół.
Mięso solimy,
pieprzymy, posypujemy
słodką papryką i odkładamy na pół godziny. Po tym czasie kotlety obtaczamy w
mące, krótko obsmażamy na niewielkiej ilości
oliwy lub
oleju i przekładamy do rondelka.Na tłuszcz ze smażenia kotletów wrzucamy
cebulę pokrojoną w krążki.
Cebulę solimy,
pieprzymy, posypujemy
słodką papryką i podsmażamy do zmięknięcia.Tak przygotowana
cebulę wykładamy na kotlety
schabowe, dolewamy 1/4 - 1/2 szklanki
wody i całość dusimy około 30 minut.Smacznego :)